Logboek 2018

Rare gewoonte

Schoon genoeg van
Schoon genoeg van

 

Santa Marta

 

 

Vrijdag, 23 maart 2018

 

Fluitend wrijven op een verweerde en vuile romp. Lekker knoeien met water, poetsmiddelen om de romp eerst schoon te maken, spoelen, schoonwrijven, polijsten en dan in de was zetten. Het is een vermoeiend karwei maar het resultaat mag gezien worden. Drie uur poetsen.

 

Vanochtend werd op het dek getikt en sprint de trap op van wie zal het zijn. Ik herken de stralende lach van Loud van de Rafiki. Ze zijn vanochtend aangekomen en hebben het laatste stuk windstoten van 40 knopen gehad. De weerberichten blijken te kloppen en stop nu eraan te twijfelen. We praten wat op en neer en spreken af om later verder bij te praten, zij moeten eerst de ambtelijke molen in zoals inschrijven en de papieren invullen. Ze zullen wel slaap hebben.

 

De poetsmiddelen opruimen en tijdens een windvlaag raakt het bootje op drift en spring het water in om de Annex, Dinghy, Rubber of Bijboot, het Kwienbietje tot de orde te roepen. Jacqueline vindt het maar een rare gewoonte dat ik voor het minste of geringste in het water spring, maar ik zie geen andere adequate oplossing.

 

Nu de zonnepanelen uit de kast en zie dat ik een nieuwe en betere bevestiging zonnepanelen aan de bimini moet maken. Ik ga op stap voor een plankje en vind bij het afval van een houtzagerij een stuk multiplex waar ik nog gemakkelijk 8 klossen uit kan zagen. Met voorgeboorde gaatjes, beugels erop en een dikke dot kit lijm ik de panelen op de klossen en zet ze vast op de beugels. Weer een karwei verder.

In de avond trekt de wind aan en het is bijna stormachtig te noemen. Het is telkens avond wanneer het zo toeneemt. We gaan in de kajuit om uit de hinderlijke vlagen weg te blijven.