Logboek 2018

Windgaten

Agoeaaa Agoeaaa
Agoeaaa Agoeaaa

 

Santa Marta,

 

Dinsdag, 27 maart 2018

 

Turen naar het inetrnet met de windsites, om te zien hoe het weer zich ontwikkeld. Veel zeilers spreken van windgaten en maken er een veel spannender verhaal dan nodig met de tegenwoordige technieken. Gewoon kijken naar de pijltjes die de windrichting aangeven met de achtergrondkleur voor de sterkte van de wind. Www.passageweather.com lost dit op met een soort pijltjes en de achterkant van de pijltjes geven de windkracht aan, de zogenaamde Gribfiles. Beide websites als kennisbank en vooruitkijken in de komende dagen, wat voor een weer het mag worden. Een beetje tegen de verwachting in, hebben we in de haven veel meer wind dan verwacht op zee, maar dat zal het effect van de valwinden zijn, die hier over de bergen naar beneden roetsjt. Het geeft een angstig idee om toch te vertrekken. Wie en wat moet je vertrouwen?

 

Een onderdeel van voorbereiding is boodschappen doen, om 5 dagen zee te overbruggen. Zoals de adviezen luiden levensmiddelen inslaan voor het dubbele aantal dagen om op onverwachte gebeurtenissen voorbereid te zijn. In de winkel plunder ik alle grote verpakkingen water en stapel 52 liter in de kar en werk het lijstje af. Twee volle karren met reservewater, bier, cola zero, en een hoop blikvoer houden we een taxi aan om de spullen aan boord te brengen. Alle medewerking van de mensen om je heen, gulle lach, vriendelijk en raak steeds enthousiaster over de mentaliteit en gewoontes hier.

 

Vanuit de taxi alles overladen op een kar om naar de boot te brengen en roep over het haventerrein Agoeaaa, Agoeaaa. De wacht op het terrein moet lachen maar komt geen water kopen bij me. Aan boord is de hoeveelheid van de kar in de kortste keren in de vakjes kastjes en geheimen luiken verdwenen en breng de kar terug. Het vertrek gaat vanaf nu vorm krijgen.