Logboek 2018

Strijkbout over het water

 

16° 15’46 - N 075° 52’07 W - 17° 39’80 - N 076° 11’16 W

 

Dinsdag, 3 april 2018

 

In een prachtige nacht, flink bijgelicht door de maan, lopen we onze wachten. De snelheid van het schip loopt terug naar een gelijkmatige 4 knoop maar hebben alle tijd en laten het zeil het werk doen. Bij nog een poging om de generator aan de gang te houden ontlucht ik het koelsysteem. Zelfs nu slaat de generator na 12 minuten af, het zit niet mee en probeer te bedenken wat het allemaal kan zijn.

 

Bij het oplossen van een kruiswoordpuzzel zie ik aan stuurboord op niet al te grote afstand een schip voorbijkomen. Ik schrik, van wat er zou kunnen gebeuren als of wat er niet zou gebeuren. Dan let je zo goed op in de nacht en dan zou het je overkomen op gewone klaarlichte dag met een rustige open zee. Het schip loopt zonder melding gewoon door naar zijn bestemming.

 

Er vallen een paar druppels regen en dat is voor ons voor het eerst in de weken in deze contreien, het zet niet door en betrap me erop dat ik het jammer vind.

 

De zon zakt weer op zijn mooist over de rand, geaccentueerd met vele kleuren, de hoge toppen van de bergen van Jamaica in zicht, scherp aan de wind met 10 knoop wind. Een prachtige maansopkomst, oranje bovenkant en zich gedraagt als een grote schijnwerper over de zacht kabbelend oppervlak van de zee. Volgens logboek varen we als een strijkbout over het water en ik kan in mijn wachtvrije periode heerlijk slapen, terwijl Jacqueline zonder zich vast te houden de afwas doet.