Logboek 2018

Vooruit betalen van een niet gevangen vis

Een dag later met zijn vis
Een dag later met zijn vis

Port Antonio

 

 

Donderdag, 5 april 2018

 

Een wilde baard met een rastakapsel komt aan dobberen op een bamboe vlot. Het is Clyve die kennis komt maken en vertelt ons dat hij een goede visser is. We praten wat op en neer en hij vraagt of wij een vis willen hebben. Ja, graag. Clyve zegt dat hij deze voor ons graag wil vangen maar heeft wel 1000 Jamaicaanse dollars nodig voor brandstof. Een grote vis vang je op zee en hij heeft geen geld. Ik zucht, en geef hem 1000 Dollar om de kans te geven weer eens in de mensheid te geloven. Iedereen zal roepen dat ik dom ben, en dat is dan ook zo. Clyve, dobbert weg met zijn samengebonden bamboestokkenboot en hoop hem morgen terug te zien met een vis. In de middag is hij terug en zegt me dat hij nog geen vis heeft gevangen. Tja, dat is informatie waar ik echt op zit te wachten en geef hem toch nog een blik bier voor onderweg. Clyve is een huisvriend aan het worden, maar dan wel een met een dubbele agenda.

 

Vandaag is de generator aan de beurt en begin met frisse tegenzin aan de demontage van de warmtewisselaar om deze te spoelen omdat ik denk dat er eventueel nog enkele stukjes rubber in kunnen zitten van de afgebroken vlerk van de impeller. Met de broodnodige technische assistentie van Luc, zucht ik met het hoofd in het luik om de onderdelen los te maken. Het valt me uiteindelijk mee en het eraan beginnen is vaak erger dan de uiteindelijke klus. De koeler wordt gespoeld en zie kleine stukjes zwarte rubber uit een van de vier poorten komen. Nu alle slangen en koppelingen weer op zijn plaats, ontluchten en start het beest. 30 Minuten later slaat hij weer af. Om moedeloos van te worden, bel ik uiteindelijk de helpdesk van Fisher Panda in Duitsland. Het kan ook aan de "Freswater"-pomp liggen onder de motor en zal de generator helemaal naar voor moeten halen om erbij te kunnen. Ik laat dit hoofdstuk toch maar even rusten omdat ik niet genoeg koelmiddel meer heb om goed te ontluchten.

 

Tijd voor enkel reparaties tussendoor zoals wc-lek op de pomp aanpakken, en de klus met de kranen. Een kraan is volledig verkalkt en bik het binnenste schoon en maak deze weer gangbaar. Het werkt al snel en deze klus is wel snel succesvol afgewerkt. Koning, keizer Admiraal, poepen kunnen we allemaal.

 

In de middag de stad in en lopen een cultuurschok op. Wat een armoede, wat een hangen van mensen aan de kant van de weg, hoe weinig gemotoriseerd vervoer. De vriendelijkheid van de mensen overvalt ons en natuurlijk worden we aangehouden om iets van ze te kopen maar het gaat met een natuurlijke vriendelijke swing. Boxen uitdelen, knuist tegen knuist, en een ingewikkeld ritueel van vuist en vingers waar het om vrede gezondheid en liefde gaat als spreuk. We laten het gebeuren en we kopen enkele dingen zoals een cd met Reggae muziek. De oude grijze Noël zegt, de enige te zijn, die het best kan kopiëren, we zullen wel zien.

 

In de bar van het hotel zwemmen we om af te koelen en het aangekoekte zweet af te wrijven onder water, colaatje met een biertje en een ondergaande zon. Jamaica is zo slecht nog niet.