Logboek 2018

Liftende kakkerlakken

Voorbereiding oversteek.
Voorbereiding oversteek.

 

Zondag, 15 april 2018

 

 

Montego Bay

 

De immigratie en de customs komen me een stapel papieren overhandigen om deze in te vullen, inklaring voor Montego Bay. Met een hulpeloze geestdrift zet ik me aan het werk en moet 60 USD betalen omdat de heren en vrouwen van douane en immigratie een weekend toeslag moeten hebben. Ik zeg hen dat we morgen willen uitvaren en of ze nu de papieren al kunnen invullen, lijkt me veel werk besparen. Helaas kan dit natuurlijk niet en krijg morgen opnieuw de procedure voor Outbound. Niet zuchten, blijven lachen en blijf twee uur in de lobby om de procedures te volgen.

 

Jacqueline komt me halen want de wind is toegenomen en de Queen B ligt met de windvaan tegen het dok te rijen. Met wat kunst en vliegwerk en wat lijnen extra op de grote lier trekken we de twaalf ton een meter verder strak aan de ankerboei. De koninklijke buurman houdt de boel goed in de gaten dat we niet te dicht bij zijn lakwerk komen.

 

De taxi brengt ons naar de supermarkt en slaan de verse etenswaren in om de geplande 8 dagen naar Guatamala te overbruggen. Vertrekken is een heel geregel, van volle kuip naar alles achter de kastjes of onder de luiken. Alle spullen in de hand om de eventuele kakkerlakken geen kans te geven mee te liften met de boodschappen. Voor de koeling van de diepvries boodschappen start ik de generator voor de koelkast. Na een half uur komt het euvel van oververhitting weer naar boven en slaat het beest af. Vriezer vol, koelkast met dagelijkse spullen en geen koeling! In de avond nog een keer starten en weet de boel anderhalf uur aan de praat te houden. Het is koel maar eigenlijk net niet.

 

Uitgebreid praatje met de schipper van het koninklijke jacht en vertelt dat hij het schip mee mag wegbrengen naar Noorwegen. De uitdaging van 5 weken zeilen en avontuur doen zijn ogen schitteren.

De havenmeester komt nog even langs en vraagt of er diesel nodig is en combineert dit met een ander schip. Volle dieseltank en water het gevoel van “we zijn er klaar voor” overvalt me. Het liefst zou ik nu vertrekken