Logboek 2018

Grommende vrachtwagens

San Felipe
San Felipe

 

Woensdag, 24 mei 2018

 

 

Rio Dulce

 

Op de toren kijken we uit over het meer. De grote brug met de grommende vrachtwagens kan ik van hier, luid en duidelijk horen. De wherry’s met de snelle motoren trekken grote boeggolven en vervoeren de mensen naar hun werk. Het is nog vroeg en proberen de warmte  van de dag te ontlopen. De toegang is nog op slot en we klauteren het pad op om de weg over de eerste hangbrug te vervolgen. Veel jungle, mooie paden en overal een boordje met soortnaam bij de bomen. Voor het eerst zie ik nu de bomen voor de rubberproductie en sta versteld van dat de Heer Goodyear het vulkaniseren van rubber heeft uitgevonden door een stukje latex op de kachel te laten vallen. Je bent door onhandigheid al snel een groot uitvinder en er komen nu elk jaar 1,5 miljard banden van de lijn om onze mobiliteit in stand te houden. Hoeveel bakjes latex moeten ze wel leegscheppen om de reusachtige vraag te kunnen lenigen. Van de toren naar een echte hangbrug tussen twee heuvels waar de varens en palmen proberen de brug aan te tikken. 

 

We kijken de jungle in en het is zelfs zo dicht begroeid dat we de bodem niet kunnen zien maar wel het stromende water horen. Vroeg vertrekken is meestal vroeg thuiskomen en we hebben om 11 uur al het idee dat we de hele dag bezig zijn geweest en zijn moe. De Jetlag zal nu echt opspelen en mijn ogen branden als ik een stukje probeer te lezen.

Voor een beetje afleiding gooi ik de tank van de buitenboordmotor vol, precies een halve liter, en gaan op stap met het snorrende rubber. Het plan is het verkennen van het fort bij de vernauwing van het meer en treffen er een waar vakantieparadijs. Zwembad, strand aan het meer, ijsverkopers en een historisch Spaans fort dat eigenlijk in deze setting een sprookjesachtig geheel wordt. 

We lopen door de verschillende gangen en ruimtes en het lijkt wel een heel erg simpele vesting maar misschien voldoende voor dit gebied in die tijd, echter krijg een verkeerde indruk want de beschrijving op het internet geeft aan dat het zelfs naar de inzichten van Vauban is gebouwd. Vauban is het grote genie voor wat betreft forten ontwerpen.

 

Het fort ligt aan de ingang van het Izabalmeer. Er was al een toren gebouwd in 1604 maar verder uitgebouwd in 1651 in opdracht van koning Filips II van Spanje om te voorkomen dat piraten het meer vanuit de Caribische Zee konden bereiken. Het kasteel de San Felipe is verschillende eeuwen in gebruik geweest en een paar keer vernield en overwonnen door de Engelse Piraten. 

In 1999 nog eens door een aardbeving beschadigd maar nu zijn de reparaties in volle gang door nieuwe geplaatste daken en reparaties van de muren.

 

Later lees ik dat het fort op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. We zullen nog eens terug gaan om het beter te bestuderen.