Logboek 2018

Sailors do it in a Gunkhole

 

Vrijdag, 26 mei 2018

 

Rio Dulce

 

Nogmaals wandelpad en bereiden ons voor op de tocht van morgen. De beschrijvingen worden erbij genomen en Jacqueline plant de route. Ik laat het gelaten over me heen komen, ik loop wel mee. Voordat we het rubberbootje opruimen hang ik de motor neg eens op de spiegel en varen een flinke tocht naar de andere kant van het meer. Wat zijn er veel mogelijkheden om je schip veilig achter te laten en we merken dat vooral de Amerikanen dit gebied als Gunkhole gebruiken. Gunkholing is het zwerven tussen de verschillende ankerplaatsen, aanlegplekken, aabmeren in een baai maar ook om een veilige omgeving voor hurricanes te hebben.

 

We zien het wel zitten om later een tocht over het meer te maken en de natuur op ons af te laten komen. We zullen wel zien. Op het internet probeer ik wat meer te weten te komen van het land en loop politiek toch weer tegen het een en ander aan.

 

De voormalige tv-komiek Jimmy Morales werd eind 2015 gekozen met de belofte een eind te maken aan de endemische corruptie in Guatemala. Met zijn campagneslogan ‘Noch corrupt, noch een dief’ omarmden kiezers hem massaal als de anti-establishmentkandidaat die wel even schoon schip zou maken. 

Nog geen twee jaar later is Morales zelf onderwerp van onderzoek. De Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) heeft samen met de openbaar aanklager een vooronderzoek geopend naar Morales. Ze verdenken hem ervan 6,6 miljoen quetzales (ruim 752.000 euro) aan campagnegelden niet te hebben opgegeven bij de kiesraad. Eerder dit jaar werden de broer en een zoon van Morales al gearresteerd op verdenking van corruptie.

Het is overal wat met die politiekers. Ik pak mijn rugzak maar in en bereid me voor op een tochtje door dit zo mooie land.