Logboek 2018

Zware aardbeving

Uitzicht over Antigua met vulkaan op de achtergrond
Uitzicht over Antigua met vulkaan op de achtergrond

 

Zondag, 28 mei 2018

 

Antigua Guatemala.

 

 

Het reisboekje gaat als gids dienen en we volgen de wandeling die in het boekje beschreven staat. 12 Bewonderingswaardige punten van diverse ruïnes tot en met mooie uitzichten. Het begint met: Neem de taxi. Hier gaat het al verkeerd want dat kost geld zodat we als echte Hollanders de benewagen nemen en de heuvel oplopen. Het valt allemaal mee en het is een prima beweging. Een prachtig uitzicht over de stad en nemen de tijd om het stedelijk uitzicht in ons op te nemen. De blokken met huizen synchroon door het stratenpatroon, vierkante ruiten met bebouwing. Het valt meteen op als er een woonblok niet helemaal loodrecht op de straat staat gebouwd.

 

Onze lieveheer heeft hier een echt bolwerk laten plaatsen want er staan wel erg veel kerkelijke gebouwen en zichzelf geen plezier gedaan met de aardbeving in 1773. Het moet een enorme heftige beving geweest zijn want er is veel vernield. Deze beving is de reden geweest dat de bewoners van deze hoofdstad, de stad hebben verlaten en een nieuwe hoofdstad Guatemala Ciudad in 1775 in gebruik hebben genomen. De ruïnes zijn door de tijd geconserveerd en geven een inkijk hoe de stad in 1773 eruit gezien heeft, ondanks de ravage krijg je een idee over de rijkdom in die tijd.

 

Cerro de la Cruz,Iglesia de Candeleria, Templo de Santa Rosa, Convento de Capuchinas. Het Capucijner klooster voor vrouwen hebben we een rondwandeling gemaakt. Het klooster en ziekenhuis is maar 30 jaar in gebruik geweest en door de beving totaal verwoest. Indrukwekkend de gebedsruimte, de bewoning van de Capucijner vrouwen, het hospitaal, de doorgangen de verschillende ruimte's en de tuin. Het is door stutwerk en gerepareerd metselwerk zijn de ruimtes weer veilig gemaakt voor bezoek. Dit is het zogenaamde conserveren van de ruines. Na dit bezoek de Iglesias del Carmen, Convento de Santa Teresa (later een gevangenis waar de gevangen vanwege instortingsgevaar overgeplaatst werden) en nog een aantal bijondere gebouwen. Leuke en leerzame wandeling.

 

Nu is Guatemala Ciudad uitgegroeid tot een metropool met een 6.5 miljoen inwoners en dat is Antigua gelukkig bespaard gebleven. We werken alle punten op de rondwandeling af en eten bij een lokaal restaurant een heerlijke biefstuk met de nodige pepers. Op de markt halen we een koffie met gebak zoals in het boekje geadviseerd maar de koffie smaakt nergens naar. Zal het boekje, om als hotspot genoemd te worden, wel veel geld gevraagd hebben.

 

In de avond slaan we eerste straat rechts af en vinden een restaurant met muziek uit de oude doos. Bij binnenkomst Imagine van John Lennon en ik weet nu eigenlijk niet wat me te wachten staat. De biefstuk, ja de tweede keer, is uitstekend en het is gezellig binnen. Na het eten en de koffie lopen we de bar in waar de heren muzikanten het geluid wel erg hard hebben staan.