Logboek 2018

Tuktuk in de bocht.

Op bezoek bij de Sjamaan
Op bezoek bij de Sjamaan

Dinsdag, 30 mei 2018

 

Antigua – Atitlan

 

We moeten vandaag nog vroeger uit de veren en er staat weer een overvolle bus voor de deur. Jacqueline voorin de bus en ik achterin op de achterbank. Eén van mijn buren gaat wel erg breeduit zitten en denkt door dit gedrag meer ruimte te kunnen reserveren. Op een wegafslag moeten we overstappen in een lege bus en zitten meteen heel wat comfortabeler. Bij een filiaal van het reisbureau worden we naar een restaurant gebracht voor een ontbijt waar we ook medereiziger George ontmoeten. De George is van Costa Rica en spreekt goed Engels zodat hij al snel aangesteld wordt als de grote vertaler. De gids haalt ons op en stappen in een Wherrie die ons met hoge snelheid het meer overvaart. Een halfuur in de boot en komen in de eerste dorp aan.

 

 

Het Meer van Atitlán is een kratermeer, een op 1500 meter hoogte door twaalf dorpen en drie vulkanen omringd meer in Guatamala. De dorpen zijn vernoemd naar de twaalf apostelen.

 

De Britse schrijver Aldous Huxley betitelde het als "het mooiste meer ter wereld".

Opvallend is de rust en het heldere blauwe water. De grootste en meest toeristische plaats in de omgeving is Panachel. Kleinere dorpen rond het meer zijn San Pedro La Laguna, Santiago Atitlán, San Marcos la Laguna, Santa Cararna Palopo en San Antonio Palopo. De buurtschap Panabaj in de gemeente Santiago Atitlán werd in 2005 van de kaart geveegd door Orkaan Stan. Hierbij kwamen meer dan duizend mensen om.

 

In de plaats waar we nu aankomen worden we een winkel in gegidst waar de kunstenaar een heel verhaal houdt over zijn kunstwerken. Mooi werk maar nog niet te wauw zullen we maar zeggen. Hij laat ook enkele schilderijtjes zien van tienjarigen waarbij ik grote vraagtekens plaats of dit wel waar is.  Toen ik tien was kon ik net mijn kleurdoos openmaken. Een leuk dorp tegen de steile helling aangebouwd en moeten flink klimmen om boven te komen. Omdat we in tijdnood zijn wordt er snel een Tuktuk gereserveerd waar we met 5 man het apparaat de slechte weg en de hellingen ons kreunend weg laten brengen naar een Indiaanse ambachtelijke familie waar het katoen gesponnen, gekleurd en geweven wordt tot prachtige doeken. Jacqueline komt trots met enkele lokale souvenirs uit de strijd. De gids brengt ons nu in een rokerige ruimte waar een houten beeld een sigaret rookt. Naast mij ligt in een glazen doodskist een donkere Jezus met indianenkleren aan. De verschillende poppen om ons heen zijn aangekleed met vreemde kleren. Voor het altaar zit de raadvragende gelovige en naast de rokende pop zit de sjamaan stevig mee te roken en allerlei klanken uit te stoten. Een ander man tussen de twee in vertaald wat de boodschap moet zijn. Ik maak wat foto’s en bevind me nu in wel een heel vreemd geheel. De gids vertelt me dat de sjamaan na de sessie alcohol moet drinken om los te komen van de geesten en weer met een schone lei kan beginnen.

 

Het woord sjamaan, dat uit Siberië komt, wordt door antropologen gebruikt om een bepaald type religieuze ondernemer te beschrijven die in vele culturen over de hele wereld voorkomt. Sjamanen onderhouden contact met de goden- en geestenwereld door in trance te gaan, vaak onder invloed van drugs, muziek of dans. Ze worden door dorps- of stamgenoten ingeschakeld om mensen te genezen en andere problemen op te lossen. Dat doen ze door tijdens hun trance te strijden tegen vijandige magische aanvallen. Sjamanisme is nauw verbonden met de lokale cultuur en de sociale omgeving. Vandaar dat de rituelen en de bijbehorende wereldbeelden behoorlijk uiteen kunnen lopen en in de loop van de tijd ook kunnen veranderen.

 

 

Nu weer in de boot en worden naar het hippiedorp gebracht waar we met de Tuktuk (een andere) een rondleiding krijgen. Verontrustend is het als de TukTuk achteruit moet rijden. De betekenis verandert al snel van het woord. Boven op de berg wordt in een restaurant de lokale vis besteld en ondertussen dat het restaurant de kans krijgt om de vis te bakken krijgen we nog een rondleiding. Het is een bedrijvig dorp met veel Backpackers, en gesjeesde hippies in een vreemd dorp. Met de boot terug naar Panajachel waar we nog even kunnen winkelen en wandelen voordat de bus ons ophaalt om terug te brengen naar Antigua