Logboek 2018

Lulhannes de toerist

Verovering van de Spanjaarden op de lokale bevolking
Verovering van de Spanjaarden op de lokale bevolking

 

Donderdag, 1 juni 2018

 

Rio Dulce

 

Ik kan het niet opbrengen om veel  te doen zodat de geplande wandeling eerst naar het einde van de ochtend en later naar het einde van de middag gepland wordt. Uiteindelijk wordt het niets. Ik keutel wat op en neer en begin aan de kleine reparaties. Ik weet de GPS aan te sluiten op de marifoon zodat deze goed werkt. De kabels in het kastje netjes opbossen en georganiseerd houden. Het houten tableau ophangen dat we gekocht hebben in Antigua om die spijkergaatjes weg te werken die er in het schot zitten. Het effect valt niet tegen.

 

Op het dek meet ik de bulletalie uit en loop naar Oscar om de prijs van de Genua te horen. 500 US$ is me echt te gek en wil het zeil terug hebben. Na wat heen en weer gebel blijkt het allemaal een misverstand en de zeilmaker dacht de hele groene baan los te maken en een nieuwe UV filter op het zeil te plaatsen. Gewoon repareren is mijn devies. Morgen hoor ik de nieuwe kostprijs.

 

Guatemala is een heerlijk land om als buitenlander te zijn en is net zoals Colombia een eyeopener. Wat een heerlijke vakantielanden met een bijzonder vriendelijke bevolking en genoeg te zien op cultureel danwel in historisch opzicht. De Indiaanse geschiedenis, de Spaanse veroveringen, de vrijheidsstrijd, de aanvallen door de Engelsen en het tegenwoordige wankele politieke evenwicht waar hard aan gewerkt wordt, met wisselend succes, om de corruptie en de misdaad te bestrijden. Niet alleen de steden met historie maar ook de kleuren die de mensen dragen, de stoffen die verkocht worden, de kleuren van de groente en het fruit en dat tezamen op de stoep of aan de rand van de straat maken het een levendig geheel.

 

Het bestelen en oplichten van de lulhannes toerist is hier veel minder dan op de eilanden van de Cariben waar de donkere bevolking met een arrogantie en een groot besef van de slachtofferrol de goedwillende dollarbezitters kleineert en belazert. Ik geef mijn geld liever in deze mooie wondere wereld uit.