Logboek 2018

Vulkaan uitbarsting Guatemala

De Fuego vannacht.
De Fuego vannacht.

Maandag, 5 juni 2018

 

 

Rio Dulce

 

 

Via de krant en bij de receptie van het hotel horen we van de vulkaan uitbarsting. Tragisch voor de mensen die in het gebied leven en het al zo zwaar hebben en nu deze ramp. Het dodental loopt snel op want vanochtend hield men het op 28, even later 38 en nu hoor ik dat er al 60 mensen zijn overleden.

 

Vorige week maandag stonden we op de Pecaya te kijken naar de vulkanen om ons heen. Helaas was toen de nu uitgebarsten vulkaan niet te zien door de wolken. De Fuego behoort tot de drie actieve vulkanen die Guatemala heeft. De vulkaan was al actief en daarom de plotselinge eruptie extra onverwacht. Massa lavastromen hebben de rivierbedding opgezocht en zelfs de bedding overstroomt die nu de verschillende dorpen overstroomt. 1.500.000 Mensen zijn op een of andere manier slachtoffer en de regering heeft de noodtoestand uitgeroepen.

 

Wij zitten ongeveer 450 kilometer van het rampgebied maar nu heeft de regen al as op het dek van de Queen B achter gelaten. Een klein ongemak en mijn gedachten gaan uit naar al die mensen die nu in nood zijn.

 

Vanmiddag om de gedachten af te leiden dek spoelen, Genua rollijn vastgemaakt, rubberbootje klaar voor de boodschappen gemaakt en mijn tanden vastgezet in een vastzittende gasklep, de ene keer wel, de andere keer niet opengaat. Denken dat je met klussen klaar bent, popt er zo weer een nieuwe op.