Logboek 2018

Wateroverlast

Flores op een eiland in het Tikal meer
Flores op een eiland in het Tikal meer

 

Woensdag 6 juni 2018

 

Rio Dulce – Flores

 

Flores een rustig, maar toeristisch dorpje in het noorden van Guatemala. Het dorpje vormt een eiland in het meer Lago de Peten Itza en is via een brug verbonden met Santa Elena.

Hoewel Flores redelijk toeristisch is, hoef je geen massatoerisme te verwachten. Er zijn niet zoveel bezienswaardigheden maar de ongedwongen sfeer, het aanbod aan hotels en restaurants, de mooie gekleurde huizen op het volgebouwde eilandje in het meer maken het een niet te vergeten plek. Een plaats als uitvalsbasis naar Tikal de Maya stad. In de avond worden er naast het water standjes gebouwd waar de lokale bevolking echt Guatemalteeks eten verkopen voor weinig geld.

 

Flores werd gesticht door de Itzáes. Zij kwamen hierheen nadat ze waren weggestuurd uit Mexico’s Chichén Itza. Zij noemden de stad Tah Itzá (plek van de Itza’s). Op deze plek hield de laatste onafhankelijke staat van de Maya-beschaving stand tegen de Spaanse veroveraars. Deze veroveraars vernielden vele huizen en tempels van de Itza’s zodat er niets meer terug te vinden is van deze voormalige bewoners in Flores.

 

Om 08.00 staan we voor de bushalte en zijn veel te vroeg want de eerste bus vertrekt om 09.30. Geen probleem want drinken een prima kop koffie in een restaurant aan de waterkant met uitzicht op de snelle boten. De reis naar Flores is ook hier niet zonder gevaar en de buschauffeur heeft als nationale sport om de net niet kunnende inhaalmanoeuvres te vervolmaken. Met invoegruimtes zo dik als een nummerplaat wringt hij zich samen met de grote vrachtwagens door de bochten, de telefoon blijft continue gaan en de combinatie van ruzie maken met de gsm en een flinke bult in de weg maken het wel erg onrustig in de bus. Met een zucht van verlichting staan we drie uur later in het zo mooie Flores.

 

Het hotel is een plaatje en maken een leuke wandeling door het dorp. Waar in de hele wereld het waterpeil overal in de meren zakt is ook hier het peil in het meer gestegen en de boulevard staat onderwater. Vreemd gezicht en met de techniek van een koorddanser lopen we op uitstekende stoepranden balancerend om geen natte voeten op te lopen. De nieuwe vorm van flaneren.

 

In het hotel eet ik weer eens een prima malse biefstuk.