Logboek 2018

Minibus met minimale bezetting

Op weg naar?
Op weg naar?

 

Vrijdag 8 juni 2018

 

 

Flores – Rio Dulce

 

 

Met een gebakken ei en koffie worden we langzaam wakker gekneed, om weer deel te nemen aan het dagelijkse leven. Exit procedure met het hotel en de rasverkoper "reizen en reisjes" haalt ons op, voor de bus. Een mini bus met minimale bezetting moet ons terug brengen.

Een hele bus voor 5 personen en een buschauffeur, die in weerwil van alle voorgaande racemonsters, het op een andere toer gooit. Met een slakkengang over de drempels en bij elke mogelijke kuil spaart hij de rammelende bus. De telefoon staat wel steeds in de belstand maar de lage snelheid maakt een hoop goed, het duurt wat langer maar het is wel zo comfortabel.

 

Na een ingelaste plaspauze hobbelen we door het zo geweldig mooie land. Groen, groen en nog eens groen, jungle, velden, kleurrijke bewoning en de ongelooflijk vriendelijke bevolking. De Guatemalteken hebben mijn sympathie te pakken en voel me er meer dan thuis. Verbazend dat er zulk slecht reisadvies gegeven wordt. Je kunt bijna niet geloven dat er hier onvriendelijke mensen rondstappen.

 

Net na het middaguur stappen we de bus, vlak voor de brug uit, en gaan een hapje eten bij de koffietent waar we enkele dagen geleden wat gedronken hadden. Zo is de cirkel weer rond.

 

Al met al een leuke leerzame reis met veel geschiedenis en bewondering voor de bouwwerken die door deze mensen in het verleden zijn gebouwd. De organisatie om een bevolking van 20 miljoen mensen aan te sturen en te verzorgen. De gebouwen zijn in mijn ogen dan wel erg spartaans en niet itnodigend om in te wonen maar moet me wel bedenken dat het klimaat de mensen dwong om buiten te leven. Het zijn andere condities dan Europa.

 

Na het eten een rondje boodschappen, zonnepanelen spotten en terug met de watertaxi naar onze vertrouwde steiger. Het is goed thuiskomen en ik installeer me weer in de kuip met boek en internet. In de avond koken en wegblijven van de muggen en je lekker laten afkoelen door de airco. Muggen is een plaag en er is niet aan te ontkomen om geslachtofferd te worden aan de heren Mosquitos. Na het lezen van wat artikelen over de bestrijding van muggen kun je bijna alle middeltjes in de vuilnisbak gooien en blijft er alleen maar DEET spuiten over.