Logboek 2018

Geen mietjes

 

Zondag 10 juni 2018

 

Rio Dulce

 

Eindelijk weer eens los van de lijnen en de zeilen op voor een tochtje op het meer. Al snel staan de zeilen bij en laat de Queen B zachtjes naar de brug glijden. Het water is vlak, de wind een 5 knoop zodat een easy going tochtje lijkt te gaan worden. Tijd genoeg om de omgeving flink in je op te nemen en te zien hoe de mensen hun zondag op het water doorbrengen. Waterscooters die als horzels snerpend door het water katapulteren en grote jachten die ons voorbij varen. Van een luxe motorjacht neem ik aan dat deze achter zijn fishfinder vaart want ze leggen verschillende keren in de vaargeul stil om vanaf het achterdek een hengel uit te gooien. Volgens mij zonder resultaat maar ze zijn wel bezig.

 

Het fort passeren we met de zachte zucht wind en blijven weliswaar onder schootsveld van de kanonnen op het kasteel maar de wacht zal deze keer in deze hitte geen zin hebben om de zware knikkers in de loop te stoppen om deze voor de boeg af te vuren van dat Nederlandse schip. Dat is in het verleden wel eens anders geweest en moesten ze toen de Engelse piraten van het meer afhouden die op plundertocht wilden gaan.

 

Voorbij het fort komen de eerste witte kopjes en we zeilen mooi voor de wind het grote meer op. Het is voor Jacqueline de eerste keer dat ze met zo weinig wind een tochtje maakt en dat ze ook nog tegen de wind in gaat kruisen. Ik heb hier helemaal niet bij stil gestaan en ben lichtelijk verbaasd.

Voorbij de viskwekerij draai ik het schip en zeilen kruisend het meer terug. Klaar om te wenden, ree en over “procedures” worden er in gestampt en laat de dekknecht het vuile werk doen terwijl ik als roerganger scheld, vloek en kanker, dat het allemaal veel te langzaam gaat en dat we niet met mietjes bezig zijn. Harde taal maar het moet, anders krijg je nooit een goede dekknecht. Het is genieten van de wind, de snelheid, het uitzicht en hoe de Queen B zich gedraagt. Scherp aan de wind in een hoek van 35 graden, niet gehinderd door terugwerpende golfslag kunnen we redelijk grote slagen maken. Probeer zo lang mogelijk door te blijven zeilen, kruisend langs het fort en passeer de brug maar moet helaas de zeilen strijken omdat de wind het nu helemaal laat afweten. Vlak voor het donker varen we naar de steiger en knopen ons voor de nacht vast. Een hapje eten doen we op de wal en ben blij met de afwisseling.