Logboek 2018

Menswaardig beest kunnen zijn.

Beestenboel
Beestenboel

 

Donderdag, 14 juni 2018

 

El Estor,

 

 

 

Een goede nacht gehad ondanks de drie keer opstaan om de ankerplaats te controleren. Na het ontbijt, de rubberboot droog maken en het motortje uit de bakskist om op verkenning langs de wal te varen. Het is allemaal erg dorps, het voetbalveld, de televisie die aanstaat om het voetbal te kunnen volgen door groepen vissers en/of andere bewoners.

Op het eind van het dorp zie ik een restaurant met veranda over het water en vraag toestemming om aan te leggen met het rubber. Geen enkel probleem en we maken een wandeling door de stad. Het bestaat uit een 4 tal lange Calle’s en daarop de verschillende dwarsstraten. Het is er gemoedelijk en de regiofunctie straalt ervan af. Verschillende auto’s met laadbak komen boodschappen doen, en beetje Wilde Westen gevoel. Wij lopen naar de kerk met de vis-gevel en is binnen voorzien van een systeemplafond. Verschillende slooponderdelen doen hier nog een functie in deze kerk zoals een oude glazen kantoordeur en verschillende kozijnen die niet in een kerk thuis horen. Als je niets hebt dan is iets al snel veel en natuurlijk functioneel. We lopen langs de “boulevard” en eten een bakje friet van de plaatselijke frituur op een fiets. De friet is laf koud maar het is de schattigheid en onze beleving van een frietje.

 

Op de veranda gebruiken we een drankje als dank voor het parkeren van de rubberboot, en snel weer terug naar de Queen B die braaf achter haar ketting ligt te wachten. De vissers varen af en aan en het blijft een gezellige drukte die we vanuit de kuip kunnen blijven volgen. Varkens scharrelen vrij langs de waterkant en zijn een onderdeel van mens en dier bij de visserij even later komen er een paar koeien in de boten kijken wat er gevangen is. Is dit duurzaamheid of menswaardig beest kunnen zijn?

 

De generator ploft braaf aan om de stroom voor de koelkast te leveren maar na 10 minuten loopt deze warm. Het vorige mankement van warmlopen is voor mij nu definitief beschouwd als niet opgelost. Dit is vervelend maar ben nu zeker dat er iets rigoureuzer aangepakt moet worden.

 

Een beetje zwemmen en tegen de avond gaan we samen de andere kant van de baai verkennen. We komen nogal wat waterplanten tegen en de motor heeft het er maar moeilijk mee. Na de rit leg ik de rubberboot op het dek en schuif de motor over de achterreling. Eten in de kuip en sluiten de luiken hermetisch om niet verrast te worden door eventuele gelukzoekers die aan boord kunnen klimmen. Je moet altijd voorbereid zijn. De wind gaat al snel liggen en we genieten van een heerlijke rustige nacht.