Logboek 2018

Rugspieren terugvouwen

Voor het milieu
Voor het milieu

 

Zaterdag. 16 juni 2018

 

Rio Dulce

 

 

Stuurwiel gedemonteerd, de klep van de bakskist eraf, ruimte maken voor dokter Sep die zich gaat bemoeien met de conditie van het beest. Het beest de generator. Zoon Luc heeft me eens attent gemaakt op de zoekfunctie van de website, tik eens “generator” in en de website ontploft van kommer en kwel, reparaties, weigeringen en beschrijvingen. Nou ik kan niet anders dan er vandaag maar weer eens over te schrijven.

 

Ik begin eerst alle in- en uitgaande leidingen eraf te schroeven die iets met het koelsysteem te maken hebben. Ik schroef net zo lang totdat ik aan de interne koelpomp ben en probeer de werking uit met een verlengde 12 volt draad. Ik hoor het pompje in de diepte onder de motor zoemen en ben blij met het geluid want dat scheelt een hoop werk. Die is goed. Nu alle leidingen en de warmtewisselaar doorspoelen. De compressor erbij want ik krijg het motorblok niet doorgeblazen en blaas nu met luchtdruk de boel open. De waterslang erbij en laat de waterdruk het blok doorspoelen. Deze lijkt nu vrij en open om de koelvloeistof te laten circuleren. De volgende stap is alles gecontroleerd één voor één terug te monteren en proefdraaien.

 

Om het milieu te sparen gebruik ik nog even geen koelvloeistof want water is een prima vloeistof voor de proefkoeling. Hij doet het en hoop van nu af aan dat ik in de toekomst de zoekfunctie generator droog kan leggen. Trots op het monotome gesnor en ben overtuigd dat het lek boven water is.

 

Het is mooi geweest voor vandaag en besteed mijn tijd in de kuip om boekje te lezen en de aanslag op mijn rugspieren te pareren. De boel terugvouwen als het ware. In de kuip neem ik nog de lijnen onderhanden door deze te splitsen en een paar takelingen. Jacqueline ruikt naar paard en komt het gebrom van de energiebron bewonderen of beluisteren.