Logboek 2018

Lauwe zeik

 

Zondag, 15 juni 2018

 

Rio Dulce

 

Met een statige afdaling van de zwemtrap begeef ik me te water en zwem enkele slagen rond de boot in het meer dan warme water. Water van 28 graden of zelfs hoger, is als lauwe zeik om in af te koelen. Soms was ik mijn haar met wat shampoo en klim terug aan boord om zo snel mogelijk de broek te vinden om de medemens niet te veel te storen met het uitzicht van de blanke zulten die de hoogte opzoeken. Ineens voel ik een stroomstoot via de reling en schrik me rot. Statische elektriciteit of lekspanning van een defect geraakt apparaat? Ik controleer alle zekeringen en merk dat de aardlekschakelaar gewoon functioneert. Bij de volgende controle is alles weer normaal. Toch maar eens goed in de gaten houden en waarschuw Jacqueline wat me zojuist is overkomen.

 

Op boten blijf je oneindig repareren of de boel onderhouden om de functies optimaal te houden maar het is telkens een verrassing waar je weer aan moet beginnen. Even nog een controle van de reparatie generator van gisteren door deze 2 uur te laten proefdraaien, beschouw ik deze reparatie als gedaan.

 

Aan de kombuistafel besluiten we planning en keuze van de terugreis en zullen de maand juli in Nederland zijn. Ik regel de administratie bij de Ninneth van de receptie. Het zijn statische dagen om in het jargon te blijven. Ik heb het idee dat we niet veel uitvoeren en begin me langzaam aan mijn eigen gezapigheid te ergeren.

 

Dan maar de rubberboot met extra proefdraaien van de buitenboord motor om door de kreken en sloten te varen. Wat een mooie natuur en intens ruwe ongepolijste kreken met mangrove bossen. De wortels steken als klauwen in de modder en de ruimtes tussen de wortels zijn een prima dekking voor allerlei beestachtig gespuis. Vogels vliegen af en aan en verwonder me over de aantallen witte reigers en de reigersoort met een mooie gele kuif op de kop.

 

Mangrove wordt als een belangrijke basis biotoop aangemerkt en is een kraamkamer voor vis en vogels. In de oudheid was een groot gedeelte van de wereld begroeid te zijn geweest door dit soort bomen. Bij het kappen van de mangrove voor brandhout, hoge calorische waarde, en als bouwmateriaal is de erosie enorm en kalft een kuststrook snel af.