Logboek 2018

Guatemala is gevaarlijk

 

Woensdag 20 juni 2018

 

Rio Dulce

 

Voor extra informatie open ik de website van onze Nederlandse voorlichtingsdienst inzake het buitenlands reizen en dat speciaal voor Guatemala. Ik schrik en herken het geschetste beeld nauwelijks. Als deze aanbevelingen bedoeld zijn om mensen te weerhouden van reizen dan lukt ze dit aardig. Colombia had ook al een soortgelijke vernietigend advies.

 

Hier gedeeltes van de tekst die staan op Rijksoverheid.nl :

 

Let op, er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Guatemala. Dit heeft te maken met geweld en criminaliteit door onder meer de georganiseerde misdaad en rivaliserende jeugdbendes. Dit komt voor in het hele land. Houd bij de grensovergangen rekening met onveilige situaties en wees daarbij voorzichtig.

In Guatemala kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Soms worden wegen geblokkeerd. Blijf kalm als dit gebeurt en ga terug naar uw hotel of een andere veilige omgeving. Deze wegblokkades zijn niet gericht tegen toeristen. Soms richt de woede zich ook tegen buitenlanders. Vermijd daarom demonstraties en wegblokkades.

 

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt contact opnemen met de lokale autoriteiten, waaronder de overheidsinstantie voor toeristen Inguat en/of Proatur. U wordt geadviseerd het nieuws te volgen bijvoorbeeld via de lokale media en informatie bij uw hotel of reisorganisatie in te winnen.

 

Voor vrouwen is het niet verstandig om alleen, of met een andere vrouw, buiten de stad te reizen en in afgelegen en verlaten gebieden rond te trekken. Ook onder begeleiding van een lokale gids is dit niet verstandig. Dit komt door seksueel geweld tegen vrouwen. Als u toch kiest om rond te reizen, wees dan extra voorzichtig. Sluit u aan bij andere reizigers als dat mogelijk is.

In heel Guatemala is een groot deel van de wegen slecht begaanbaar. Ook vinden er overvallen plaats. Vooral in de westelijke regio zijn er veel beschadigde wegen. Blijf zoveel mogelijk op de hoofdwegen. Reis niet vóór zonsopgang en ook niet na zonsondergang. Wees ook overdag op uw hoede. Overdag vinden namelijk ook overvallen plaats.

 

Veiligheidsrisico’s in Rio Dulce / Livingston:

 

Vaar tussen zonsondergang en zonsopgang niet over de rivier de Rio Dulce. Ga in dit gebied ’s nachts niet de straat op. Dit komt door het risico op overvallen en ontvoeringen.

 

Criminaliteit:

 

In Guatemala zijn moord, verkrachting en gewapende overvallen een groot probleem. De politie is onvoldoende in staat om deze criminaliteit aan te pakken. In het hele land vinden regelmatig gewapende overvallen plaats. Ook in zones die als veilig bekend staan (zone 10 en zone 14). In de maanden november en december stijgt het aantal overvallen. Dit gebeurt ieder jaar voor de kerstperiode. Dan ontvangen medewerkers in loondienst een extra maand salaris ontvangen en is er veel contant geld in omloop.

 

Zoals gezegd ontmoet ik hier zeer voorkomende aardige mensen die behulpzaam zijn en heb nog maar een vervelende ervaring. De gestolen buitenboordmotor. Ik ben benieuwd hoe de Guatamalteekse overheid over een reisadvies Nederland schrijft: Drugsgeweld, aanslagen op ambtenaren en mediawereld, huurmoorden, overvallen in huis en op straat, bussen zijn niet veilig, afpersing door motorbendes, verkrachting en geweld van vrouwen na het uitgaan.

 

Ik sluit, op de Queen B in mijn veilige “cocon” de zonnepanelen aan, verplaats de Balmarregelaar uit de motorruimte en ga op stap om vis te kopen bij de plaatselijke vissers.

 

De vissers met uitgeholde boomstammen komen samen op een bepaalde plek waar de plaatselijke bevolking met een hoop handelen en aanwijzen welke vis ze willen hebben. De vis ligt te spartelen in het bilgewater van de kano. Ik kom uit de strijd met twee mooie “Mojarra’s” die bij thuiskomst te groot zijn voor de pan en de stekels prikken me een keer venijnig in mijn duim zodat ik de kniptang uit de gereedschapskist opduik en de boel eerst kortwiek voordat ik de vis verder goed schoonmaak. Smaak wordt duidelijk bepaald of het net linkshandig of rechtshandig is uitgegooid.