Logboek 2018

Sjansen om te sussen

Stelea
Stelea

 

Donderdag 21 juni 2018

 

Rio Dulce – Quirigua

 

MoralesMoralesMorales wordt er geroepen om de passagiers te verleiden de bus in te stappen. De boemboem-busjes zonder de boemboem brengen je goedkoop en efficiënt snel naar elke bestemming die je maar wilt. De Nederlandse overheid raadt dit soort van vervoer, voor wat betreft de veiligheid, af maar het is de enige mogelijkheid om in het binnenland te reizen. De Copiloot is de spil in het geheel en zorgt voor de afrekening, het lokken van de klanten, de orde in de bus en de grappen. Sjansen met de dames zodat er niet geklaagd wordt over te weinig beenruimte, te veel mensen in de bus, te vaak stoppen, te hard rijden, gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Het wordt allemaal met een lach en een grap weggewuifd.

 

Wij maken er een dagje uit van en gaan op weg naar Morales om onderweg bij de afslag van Quirigua over te stappen in een tuktuk. De Copiloot heeft de minibus al gebeld en we kunnen meteen overstappen. In een mooie groene wereld rijden we met een flinke snelheid tussen de bananenplantages door van de Chiquita. Bij een hanglift over de weg waar in plaats van skiërs de bananentrossen getransporteerd worden, moeten we stoppen want er is ergens oponthoud bij het laden van de vrachtwagens. De trossen hangen geduldig te hangen en wij hangen in onze tuktuk, de politie heeft minder geduld en forceert een breuk in de transportlijn en rijdt tussen de bananen door om misschien verder een burenruzie te sussen of staan boven de wet.

 

Quirigua, in het verre verleden gelegen op het kruispunt van belangrijke handelsroutes in het zuidoosten van Guatemala, wemelde van het culturele, burgerlijke, economische en koninklijke leven. Op deze plek liggen de overblijfselen van deze grote stad, waaronder de Grote Plaza (de grootste bekende openbare verzamelruimte van deze Maya-regio) en 17 Stelae en liggende monumenten uit zandsteen.

 

Stelae zijn lange monolieten gegraveerd met verschillende onderwerpen, zoals kalenders tot het vertellen van verhalen, goddelijke en koninklijke iconen. In de verschillende oude culturen zijn de staande stenen bekend zoals van de Quirigua Maya’s en werden vaak gebouwd als herinneringen aan heersers en hun glorieuze daden, of om astronomische en seizoensgebonden gebeurtenissen.

 

15 Meter hoog is de grootste Stelae met hiëroglifische teksten die belangrijke sociale en hemelse mijlpalen beschrijft, zoals passages uit de Maya mythologie. Stelae C, gebouwd in het jaar 775 nChr, bevat de "Lange telling" -datum (de Meso-amercian maat van de tijd) van 13.0.0.0.0, wat overeenkomt met een datum in augustus 3114 voor Christus (sommige zeggen de 11e, anderen de 13e) . Voor de Maya was dit het einde van de Derde Wereld en het begin van de Vierde, toen men dacht dat mensen eerst door de aarde zwierven.

 

Dit systeem met lange telling voorspelde het einde van de wereld op 21 december 2012 als doemscenario. Zes jaar later is de wereld er nog, en ook de Maya Stelae.

Met grote interesse beleef ik het museum welk helaas alleen een Spaanse uitleg geeft. Wat een geschiedenis en wat een verhalen van oorlog met de omliggende buurlanden zoals Copan. Copan is machtiger geweest en is uiteindelijk de reden van de ondergang van de Quirigua indianen.

 

Bij een winkeltje kijk ik gezamenlijk met enkele lokale voetballiefhebbers een wedstijd. Bij de uitgang wachten we op een bus maar krijgen een lift van een Amerikaans-Guatemalteekse familie die met veel plezier en vragen ons meeneemt naar het kruispunt van de boemboem busjes.

 

Een leerzame dag en krijg grote interesse om ook nog Copan in Honduras te bezoeken.