Logboek 2018

Economische vluchtelingen in de USA

De verschillende kanten van het verhaal.
De verschillende kanten van het verhaal.

 

Vrijdag 22 juni 2018

 

Rio Dulce

 

Drie- tot vierhonderd Guatemalteken vluchten per dag naar het buurland Mexico om van daaruit hun geluk te proberen in de Verenigde Staten. Ik spreek veel mensen die kinderen of familie in de VS hebben en daar illegaal werken. Eenmaal in de USA word je weinig gecontroleerd en kun je snel werk vinden bij een Latijns-Amerikaanse werkgever. Zwart betaald en je leeft prima onder de radar van de overheid, zo lossen dat de Zuid Amerikanen bij onze Big Brother op. Oscar heeft 10 jaar op deze manier gespaard en het was zijn opstap om bij terugkomst in Guatemala een goed bestaan op te bouwen. Hij is terug met een mond vol Engels en zelfeducatie, wat hij hier kan toepassen als havenmeester.

 

Tijd om eens een flinke wandeling te maken loop ik door het resort over de Finca naar Rio Dulce. Van Rio Dulce de brug over en verken de verschillende jachthavens aan de overzijde. Een leuke wandeling in eigen tempo. Rugzakje op de nek en bij het teruglopen een extra verkenning langs de technische winkels. Jacqueline heeft vanochtend paard gereden en is thuis gebleven om tot rust te komen.

 

In de middag nemen we het rubberbootje en halen vis bij de visstoep bestellen 5 grote flessen met water en drinken een cola bij Sundog.