Logboek 2018

Natte broek

Ook een natte broek.
Ook een natte broek.

Maandag, 25 juni 2018

 

Rio Dulce

 

Ik wissel de draden van de grote zonnepanelen met de kleine en koop een zwaarder relais. In plaats van 20 amp nu een 30 amp met verschillende beveiligingen. Warmte beveiliging, overlading, onderbelading en nog wat beveiligingen waar ik nog nooit van gehoord heb. Prima, maar allemaal uitgelegd op zijn Chinees en schrik van het laadvoltage wat uit de lader komt van 14,7 volt. Toch maar eens op het internet zoeken waar het een normale waarde blijkt te zijn.

 

Zonnecellen bestaan uit twee lagen waartussen, onder invloed van het zonlicht,  elektrische stroom ontstaat. Zonnecellen werden aanvankelijk gemaakt van silicium, maar de ontwikkeling heeft niet stil gestaan. Na de eerste panelen met silicium zonnecellen kwamen er de zogenaamde dunne-film zonnecellen. Inmiddels is er sprake van een derde generatie zonnepanelen. Deze kunnen onder meer polymeren, quantum-dots en nano antennes bevatten, in alle gevallen nóg lichter materiaal. Daardoor zijn ze ook wel bekend als plastic zonnecellen.

De zonne-energie die op deze manier wordt opgevangen is een vorm van duurzame of “groene” energie. Zonnepanelen zijn duur in aanschaf die pas op langere termijn een kostenbesparing opleveren. Toch is investeren in zonnepanelen zinvol. Niet alleen voor het milieu, maar doordat de prijs voor elektriciteit ieder jaar weer rond de 6% stijgt, voor een boot is vooral van belang dat er alternatieve energie voorhanden is, zonder de motor te starten.

De batterijen vullen zich gestaag terwijl er gezwommen, voetbal kijken, borrel drinken Sundag, boodschappen, koken, krant lezen en internetten. De normale gang van zaken terwijl Jacqueline in de brandende zon de overtollige kit van de raampjes afwrijft. Het is deze dagen erg warm en bij het minste of geringste aktiviteit is alles op je lichaam drijfnat. Je korte broek fungeert als zweet-kieper en maakt dat je niet meer om een natte broek geeft. Dat is wel eens anders geweest.