Logboek 2019

Hoestende en pruttelende motor

Kloof bij Livingston in de ochtend
Kloof bij Livingston in de ochtend

 

Maandag, 11 februari 2019.

 

 

Rio Dulce - Burnt Key

 

Dag van afscheid nemen. Afrekenen bij Ninneth met een lieve Hug en een stralende glimlach. Oscar, de steun en toeverlaat van de haven en zwaai een groet naar allen. Bedankt lieve mensen van Tijax!

 

Eerst gaan tanken aan de overkant van de rivier bij Ram-Marine. Er gaat weinig diesel in de bak en kom er dan ook later achter dat deze helemaal niet vol is. De grote diameter van het pistool ie eigenlijk te klein voor de kleine inlaat van de tank. Ik moet de lucht regelmatig een weg naar buiten geven om daarna weer de tank te vullen. De ontluchter blaast wat diesel uit en denk dat de tank vol is.

 

Nu afscheid nemen zonder te zwaaien maar het hoofd vol met herinneringen en zetten koers naar Burnt Key. In Burnt Key weten we een watertaxi te regelen en deze blijkt gewoon van de haven te zijn. De eigenaar start de motor die prachtig aanslaat en een mooi sonoor geluid weet te produceren. Wat blijkt er moet nog snel wat hydraulische olie bij het stuurmechanisme. Bij vertrek spuiten we weg maar de motor hapert alsof deze een valse luchtprobleem heeft. Bij een Tienda(winkel) aan de rand van de kloof moet snel nog twee kannetjes benzine getankt worden en vertrekken met een pruttelende motor. Ik vraag me af of we het wel halen met deze motor. De kloof blijft prachtig en de motor overwint de luchtbellen en stuift in een glijdende beweging door de bochten en ontvouwt het ene mooie panorama na de andere. Klapwiekende wegvluchtende vogels, vissers die met hun werpnetten de wereld weten te vangen, de indianen in hun uitgeholde boomstammen, het blijft een wondere mooie wereld.

 

In Livingston naar het kantoor van Raoul waar de papieren al klaarliggen van de Queen B. Vervelend dat de naam verkeerd op het formulier staat, ik blijk ineens Hiskes te heten misschien wat eleganter als bij iemand anders in Nederland, Kuikes. Moet toch niet zo moeilijk zijn?

 

Contact met de douane en er wordt een nieuwe Zarpe samengesteld met de goede naam. De Zarpe is een belangrijk document en het geeft de volgende haven de controlemogelijkheid waar je vertrokken bent, uitgeklaard hebt en met hoeveel mensen de rit is gevaren. Vertrek nooit zonder Zarpe want dan het je hier echt een probleem. Je wordt zelfs teruggestuurd naar het land waar je vandaan komt. Nu is dit voor Guatemala Belize geen probleem maar Jamaica Guatemala is andere koek.

 

In de tijd dat we wachten gaat de zoon van Raoul op zijn praatstoel zitten en vertelt de tijd al snel dood. Met nieuw formulier en een pakket stempels verlaat ik trots het kantoor. De watertaxi ligt klaar en reken de man meteen af. Hij gebruikt dit mazzeltje om meteen bij het tankstation af te tanken. Met een moeilijk op gang komende motor vertrekken we naar Burnt Key terug.

 

Uitgeklaard en klaar voor de volgende dag liggen we klaar om te vertrekken.