Logboek 2019

Kanaal graven door Maya's.

 

 

Donderdag, 14 februari 2019.

 

 

Placencia.

 

Valentijnsdag vieren in een land, waar de folders reclame maken als het land van de ultieme huwelijksreis. De witte stranden met palmbomen en het verhuren van lodges direct aan zee veilig afgeschermd door een rif waar de branding op breekt. Je hoeft alleen maar dromerig naar je partner te kijken, de Pinacolades leeg te zuigen, af en toe je borsthaar nat maken in het azuurblauwe water waar de vissen, schildpadden en veel ander gespuis je uitlachen. Wij lopen de verschillende stalletjes langs en koop een herinnering aan deze dag. Een schildpadje gezaagd uit een schelp.

 

We zijn speciaal geland om eindelijk een internet signaal op te vangen en de familie op uitgebreide manier te woord te staan. Leuk om te horen dat ze het allemaal goed gaat en voel me gerust dat zij zich ook gerust voelen.

 

Met de dinghy maken we een tochtje dwars door een eiland waar grote mooie luxe landhuizen gebouwd worden, vervolgens oversteken naar de stad en komen uiteindelijk toch uit bij de dinghydok van het zogenaamde gokpaleis.

 

Ik had een hoop vooroordelen over Belize maar ook deze zijn voor mij naar het rijk der fabelen want ontmoet hier erg aardige mensen. En ondanks dat het land armer is dan Guatemala is het er veel opgeruimder, de huizen zijn net het stadium krot voorbij maar zit er dicht tegen aan. De Bars en de uitspanningen voor de toeristen zijn eenvoudig maar helemaal van deze tijd.

 

Belize omvat een mixture van Caribische en Latino culturen overvleugeld door Engelse Baymen (Mensen van de Baai) die zich hier gevestigd hebben. De totale bevolking bestaat uit slechts 300.000 inwoners. Lands bevolking heeft net zoveel inwoners als een kleine middelgrote stad in buurland Mexico. Belize belangrijkste cultuur is nog steeds de geschiedenis van de Maya’s 1000 jaar voor christus met als hoogtepunt de Mayacultuur in de tijd van 250 na Chr. tot 700 na Christus. De Maya’s hebben 1500 jaar geleden, een kanaal gegraven in het schiereiland tussen het huidige Belize en Mexico Yucatan, om het handelen te vergemakkelijken tussen die gebieden. Ik heb het die Hollanders in die tijd niet zien doen om een kanaal te graven tussen twee zeeën.

 

De Spanjaarden troffen in het begin van 1500 een ongastvrije bevolking en probeerden te handelen. Met name hout om huizen te bouwen omdat er hier veel minder goud en zilver was te vinden dat werd wel gevonden en geroofd van de plaatselijke bevolking in Mexico of Honduras. De Spanjaarden waren hier het eerst maar bewijsbaar vestigden ze zich pas rond 1600 waarna al snel de Engelse piraten kwamen als Baymen. Het rif en de eilanden met de vele mangroves is een geweldig gebied om je te verstoppen of ontsnappen bij achtervolgingen, zeker als je de weg kent op en rond het rif.

 

Slaven werden ingebracht door de Engelsen om hout te kappen. Dit werd profijtelijker dan de piraterij. Spanje beschouwde het als hun kolonie maar door de steeds groter aantallen Engelsen raakten de Spanjaarden de grip al snel kwijt en zeker toen de slag om het land plaats vond die door de Engelsen gewonnen werd. De Battle of St George Caye 10 september 1798 veroverden de Engelsen het land maar stelden het pas in 1871 onder de Britse kroonkoloniën. In 1947 als voorbeeld van het India probeerde Belize onder de Engelsen uit te komen als kroondomein onder de naam British Honduras. In 1961 werd Belize een land. Nu loopt er ook nog een claim van Guatemala op Belize welke zelfs in 2002 nog geuit werd maar hoop dat deze verder niet ingelost hoeft te worden. Scheelt toch weer een conflict in deze complexe wereld.