Logboek 2019

Puzzelen door het rif

South Water Cay
South Water Cay

 

Vrijdag, 15 februari 2019

 

Placencia – South Water Cay

 

En nu voor ons het exploreren van bestemming Belize. Anker op en varen al snel met het zeil, halve wind naar het Noorden richting South Water Cay. We varen door een soort van breed kanaal met dieptes van 10 meter en voel me daar zeer comfortabel bij maar bij de doorgang om naar de eilanden te varen zijn het veelal ondieptes met niet meer dan 2 meter water. Op de dieptemeter staat verschillende malen 0,1 of 0,2 en dat betekent 10 of 20 centimeter water onder de kiel. Net zoals de Duitsers zeggen: Houdt een handbreed water onder de kiel en je loopt nooit vast, is het hier wel erg letterlijk.

 

Het is puzzelen met navigatie en laverend varen met behulp van de kaart en de almanak, van waypoint naar waypoint. De verschillende kleuren water, donkerblauw naar lichtgroen en melkwit geeft de verschillende dieptes aan, alleen erg vervelend dat de ene keer is het diep en kun je de bodem zien, en dan denk je dat je vast loopt en de andere keer zie je geen bodem maar is het gevaarlijk ondiep. Het maakt me onder zeil niet gerust zodat ik de motor start en het liever op mechanische voortstuwing vast wil lopen dan met volle zeilen drukkend op de grond, rots of koraal.

 

Bij South Water Cay vinden we een mooie ankerplek en na het vastleggen een heerlijke duik in het water om de warmte, de spanning van de ondieptes te doen vergeten.