Logboek 2019

Zenuwachtig laveren

Vissersschepen in Belize
Vissersschepen in Belize

 

Woensdag 20 februari 2019

 

 

Gallows Cay - Caulker Cay

 

Het is een zenuwachtig laveren over en tussen de zandbanken, onderweg staat de dieptemeter weer regelmatig op 0. Geen handbreed meer onder de kiel maar gelukkig krijgen we geen confrontatie met de bodem. Het waait hard en heb ervoor gekozen om met dubbel gereefd zeil te vertrekken van onze mooie ankerstek. De wind neemt toe tot soms 26 -27 knoop maar de meter houdt de naald driftig boven de 20 knoop. Dat is 6 Bft en dat zie je aan het water. De schuimkopjes rollen over het water zonder een echte golfslag omdat het rif de golven in een witte schuimkraag weet te breken.

 

De Queen B loopt regelmatig een 6 knoop bij halve wind met dit kleine zeil. Wat later zet ik de fok als halve Genua erbij en het schip gaat lekker lui op een oor liggen en begint op hol te raken met een 6.5 knoop over de ondieptes heen. Ik voel me ongemakkelijk maar volg braaf alle aanwijzingen van de kaart en vaar met de aangegeven waypoints. Bij een doorgang met veel staken en boeien rol ik toch de fok terug en zet de motor licht bij om in te grijpen als het mis gaat.

 

Zoals het gelezen kan worden: het is vervelend spannend navigeren maar met mooie omstandigheden om te zeilen. In de verte zien we een echt eiland met veel bebouwing en de sportvliegtuigjes vliegen af en aan. Er is een vliegstrip om veel gasten te brengen of te halen. In de baai waar een dertig schepen geankerd liggen kruipen we langs het Canadese schip dat we in Placencia al eerder ontmoet hebben. Het blijft hard waaien maar het anker geeft geen krimp en de draaicirkel is een rechte lijn op de elektronische kaart door de constant uit dezelfde richting waaiende wind. Het ziet er allemaal leuk uit maar we blijven aan boord om zeker te zijn van het anker en om de voet wat meer rust te geven.