Logboek 2019

Cubaanse meneer valt voor de charmes

Prima internet plek
Prima internet plek

 

Donderdag, 21 februari 2019

 

 

Caulker Cay

 

 

De voet voelt een stuk beter aan en begin ineens te lopen in plaats van te strompelen alhoewel het allemaal broos is. Ben wel van de ergste pijn af en begin maar meteen met het probleem "generator" aan te pakken. Ik haal de warmtewisselaar van de motor af en breng een slang van de buitenwaterpomp naar de interne koeling pomp en de uit watering boven op de kop breng ik met een nieuwe slang naar de uitlaat om het restwater via de uitlaatgassen te koelen.

 

Bij het proefdraaien blijkt er een slang wat water te morsen zodat ik de generator uitzet. Zet de slang nog eens strakker vast en start de motor weer op. Verdorie, een pakking van de uitlaatwater op de kop van de motor slaat door en zet de motor weer stil. Nu deze extra vastzetten, na de zitting van de uitlaat goed schoon gemaakt te hebben. Start de generator weer op en nu zijn alle koppelingen en slangbevestigingen droog op de motor, maar wat blijkt er is ineens geen stroom. Los je het ene probleem op dan val je in het andere.

 

Ik heb maar weinig verstand van het elektrische veld van generatoren en kom er niet achter wat er precies aan de hand is. Eerst de zekering opzoeken die ik na heel intens zoeken weet te vinden. Doormeten en na goedbevinden terugplaatsen. Dan probeer ik met een 9 volt batterij het magnetisch veld van de generator te activeren maar na telkens weer opstarten van de motor geeft de elektrische spanning geen enkele krimp. De voltmeter slaat niet meer uit en weet dat ik de strijd ga verliezen voor wat betreft mijn kennis. Ik kan geen veld meten en heb geen ervaring met het controleren en opladen van de condensatoren zodat ik hulp moet inroepen om de generator aan de praat te krijgen. Met Luc heb ik nog enig contact en enkele adviezen maar kan het moeilijk plaatsen in mijn Fisher Panda situatie.

 

Dan maar vakantie vieren door de tender in het water te leggen, de motor te plaatsen en tegen de hoge golfjes op te varen en ons tot het hemd nat te laten worden. Op de “dink” steiger omkleden en lopen door het dorp. Een Vlieland gevoel, alleen zijn alle straten van zand, geen asfalt. De golfkarren zijn het vervoermiddel bij uitstek en de karren zijn afgeladen met grijskuivende Amerikanen. Ook de taxichauffeurs gebruiken de golfkar om je naar de vliegstrip te brengen of van strandtent naar strandtent.

In de hoofdstraat staan een paar zware dieselmotoren generatoren aan te drijven voor de stroomvoorziening op het eiland om me te confronteren met mijn eigen verloren spanning situatie. De koelkast zal nu snel opwarmen en de klep van de vrieskist zal kreunend als een grafkelder open en dicht gaan. 5 portie vlees liggen erin, nog te gebruiken goed voor de komende twee dagen en dan zal het restant weg gegooid moeten worden. Op het terrein van de elektriciteitsmaatschappij is het een bende van olieleidingen en losliggende kabels. De deuren staan allemaal open voor extra koeling en het geluid is niet om aan te horen. Dat dit kan in het paradijs.

 

Bij een strandtent gaan we zitten voor een bord nacho’s en internet en krijg contact met de zonen. Dirk boekt bij de Queen B om samen Mexico te bezoeken en Monique (vriendin van Jacqueline) zou daarna willen komen om samen de overtocht naar Cuba te varen.

 

Achter een glas cola kijken we uit op de brekende branding van het rif een kilometer van het strand af. Wat een mooie kleurrijke frisse wereld om ons heen.

 

Ineens staat een donkere man op het terras met een bundel geld in de hand om dollars te wisselen. Niemand geeft aandacht ook de tafel met een 6 jonge meiden niet totdat de man een van de meisjes aankijkt en zegt ik vind je ogen mooi en waar kom je vandaan. Het meisje is verguld en antwoord Canada en de man springt lachend van plezier op en zegt. See you later alligator. Het terras in verwondring achterlatend en het meisje verguld van de aandacht.

 

 

 

 

Een Cubaanse meneer die plots valt voor de charmes van Jacqueline is zo van slag af dat hij verschillende keren komt vragen wat ze besteld heeft. Met glimmende ogen en niets horend loopt hij weer weg en blijft bij het bedienen oogcontact houden. Het is allemaal heel erg vriendelijk.