Logboek 2019

Voet in een veel te kleine schoen

 

Zaterdag, 23 februari 2019

 

Caulker Caye

 

 

Terug bij ons Vlieland. De generator van het eiland klinkt al vertrouwd brommend over het water. De schepen rond de Queen B liggen allemaal op anker en ieder houdt iedereen in de gaten. Met hoeveel mensen aan boord, wat de activiteiten op het dek zijn en of ze aan boord zijn ja of nee. Dat aan boord zijn is te herkennen aan de bijboot die aanwezig is of niet. Elke bemanning gaat wel even naar de wal om de benen te strekken of boodschappen te halen. De bijboten komen bij elkaar bij de zogenaamde dink-steiger waar de rubberboten tegen elkaar liggen te dansen op de deining. Opvallend is dat er zo weinig sloten gebruikt worden zodat dit wel een vertrouwd gevoel geeft voor wat betreft het niet stelen door de plaatselijke bevolking. Ik ben de sloten vergeten en heb zulk een vertrouwen dat ik de boot achter laat zonder deze aan de ketting te leggen.

 

Ik pers mijn voet in een veel te kleine schoen en strompel door de straten, zo snel mogelijk en voorzichtig naar het café met het vertrouwde internet. Neem contact op met de familie en werk de email brievenbus bij. Krantjes laden en voel me gevuld met informatie. Prima zo.

 

Vanochtend brandde de gasvlam ineens een stuk minder zodat de angst ontstond dat het gas op was. Na controle bleek de magneetspoel van de gasklep het begeven te hebben en dan ben je gelukkig dat ik toen meteen een reserve klep heb besteld. Weer een klus. Nu meteen maar de schakelaar aanpakken van de ankerlier. Ik kom er al snel achter en ik vermoedde het al dat de dek schakelaar door het zonlicht en het zoute water de geest heeft gegeven zodat ik met een grote lichtschakelaar en een draad de dek schakelaar weet te vervangen. Nu alleen de schakelaar uit het voorluik laten komen om de ankerprocedure uit te voeren en dan maar weer naar binnen opbergen.

Gelukkig geen grote stukken zoals ankerliermotor vervangen.

 

De generator laat me niet los en probeer nog een keer de lading van de rotor te activeren en maak alles droog op de motor met een keukenrol. Het blijkt helemaal niet nat en alles ziet er fris en gezond uit. Op het stroomgedeelte zit een dekseltje waar de draden van de wikkelingen tezamen komen en ook deze is nieuw te noemen. Nog maar een keer de generator opstarten om te hopen op de verlossende bieb, die aangeeft dat er spanning is.

 

We zwemmen een paar rondjes rond de boot, poets met een borstel de waterlijn schoon en veeg ook nog onder water de schroef schoon. Niet omdat het nodig is maar het is altijd een goede zaak. Voor zijn met de zorgen.

 

De website wordt geüpdatet en neem de boeken Spaans ter hand om me voor te bereiden op de Mexicanen. We komen eraan!