Logboek 2019

Zie je wel, wij zijn sneller.

onderweg.
onderweg.

 

Dinsdag 26 februari 2019

 

 

San Pedro Belize – Mexico. 19° 17’382 N  87° 24’588

 

De wind is gaan liggen en de zee lijkt wat gekalmeerd. Nu mijn rusteloosheid want ik kan niet wachten tot 09.00 uur om te vertrekken. Maak contact met de Bottom Leaf en haal het anker op om te gaan. Je moet zeilen en vertrekken met een zeilschip wanneer het kan en niet blijven wachten. Met een bocht vaar ik naar de denkbeeldige lijn tussen vuurtoren en gele boei. Jacqueline staat op het voordek om de ondieptes in de gaten te houden. We schuiven tussen het rif en het koraaleiland door en vlakbij de gele ton bakboord uit de zee op. Al snel loopt de diepte op en is de manoeuvre geslaagd.

 

Nu het zeil op en varen scherp aan de wind evenwijdig aan de kust naar het eerste waypoint. Quantum Leaf belt ons voor de laatste informatie en vertel hem dat het allemaal meevalt en dat hij zich aan de instructies van de almanak moet houden. In de verte zien we dat ook Bottom Leaf naar buiten komt en het zeil zet.

 

De Queen B loopt lekker door, ondanks dat we behoorlijk scherp aan de wind moeten varen. In de verte zie ik de Quantum Leaf de Queen B inhalen. Dat is niet leuk en controleer verschillende malen mijn zeil en pomp het water uit de bilge, het water uit de gootsteen, draai een paar slagen aan de lieren, kijk naar de windindicator maar zie de opponent dichterbij komen. Ik neem contact op met de VHF, blijkt de concurrent de motor bij te hebben staan om hoogte te houden.

 

Even later zeilt de Quantum Leaf zonder motor en dan zien we een andere situatie de Queen B loopt een heel stuk sneller. Dat doet de schipper goed. De  wind zet aan tot aan 20 knoop, de zeilen worden strakker aangezet en kan het net niet bezeild houden. Ik zie de kust naderen en weet dat ik een baai terecht kan komen zodat er ruimte genoeg is, maar niet mijn ideale koers.

 

De reis gaat voorspoedig en de Queen B zit telkens tegen de 6 knoop aan ondanks de scherpe koers aan de wind. Jacqueline zorgt voor de kombuis en ik kan me de schipper wanen in de kuip om vooral dat andere schip weg te varen. Al snel zijn ze uit zicht en varen we onbedreigd naar het genoegen: “zie je wel, we zijn sneller”.

 

Onderweg tijd voor het rubbervisje los te laten achter het schip om te vissen, we signaleren voorbij varende cruiseschepen. Over de marifoon horen we de Mexicanen met elkaar communiceren zodat we weten dat we de grens zijn gepasseerd