Logboek 2019

Onrustige ankerplek

Quantum Leaf
Quantum Leaf

 

Woensdag 27 februari 2019

 

19° 17’382 N  87° 24’588. -  Punta Allen.

 

De afspraak is Punta Allen maar omdat het zo voorspoedig loopt en ook nog dat de wind ten gunste is gedraaid zodat de geplande extra slag niet gemaakt hoeft te worden, zou ik het liefste door zijn gevaren. Nu komen we in donker aan bij de aanloop van Punta Ellen en minder zeil om de snelheid van 6 knoop terug te brengen naar 3 knoop, uitgekiend om aan te komen rond 6 uur in de ochtend bij de aanbevolen vaargeul. Later blijkt dit varen op de ondieptes ook gemakkelijk in donker gedaan te kunnen worden, hoewel er geen tonnen zijn vaar je op de elektronische kaart de aanbevolen denkbeeldige lijn af.

 

Rond zes uur maakt Jacqueline me wakker en laveren tussen de ondieptes door naar het eiland om daar te ankeren. Rond 08.00 is de eerste etappe afgewerkt. Een heerlijke trip met geweldig zeilweer en waar de Queen B zich fantastische heeft gedragen zo scherp aan de wind.

 

Bij het eiland verwacht ik uit de wind te kunnen liggen maar helaas staan er flinke rollers langs het eiland, veroorzaakt door de stroom en toch wat wind. Het anker uit en de Queen B ligt wat onrustig mee te dansen op een behoorlijke deining. Het anker houdt goed in deze grond en de ankerwacht geeft bijna een stilstaande positie zodat het zeker en vast ligt. Nadat de Quantum Leaf binnen komt lopen en even contact hebben, is het tijd om een paar uur bij te slapen. Rond twaalf uur terug in de kuip en houd de vliegvissers in de gaten met slanke ranke boten die op koers gehouden worden door een lange stok. De kunst is om het vaartuig met zo weinig geluid de vissen te benaderen.

 

Het is een mooi plekje in een baai achter een eiland in Mexico met een geweldige zonsondergang over een water zo groot als bij ons het IJsselmeer.