Logboek 2019

Opgelucht

Cruiseschepen varen af en aan.
Cruiseschepen varen af en aan.

 

Dinsdag, 05-03-2019

 

 

Cozumel – Isla Mujeres

 

Wij willen tanken maar het tankstation ligt vol met tenderbootjes om te tanken want deze ochtend schuiven er 5 Cruiseschepen voorbij om de hordes kooplustigen en wereldontdekkers op het eiland los te laten. De tenders, die een prachtige dag tegemoet gaan, aan de pomp houden mij tegen en besluit om het tanken maar over te slaan.

 

Vanochtend om 6 uur op, vuil in de container, ijswinkel is helaas gesloten, de buurman wakker maken om de ankerlijn over te dragen en de verdere lijnen los.

Precies om 07.00 varen we de haven uit en hijs het zeil. Er staat weinig wind zodat het niet snel gaat maar hebben tijd genoeg en ook de stroom geeft ons een prima zet de goede kant op. Onderweg meten we soms 3 mijl stroom en lopen bij tijd en wijle 7 mijl over de grond. Onder de kust van Cancun valt de wind weg maar ook de stroom zodat we met 0,85 mijl op de klok en 1.0 SOG toch maar de motor starten. We halen de Saltair in en broer Rikus kan vanuit Nederland via Marine traffic alles monitoren en in de gaten houden. De sms’jes vallen binnen dat we ingelopen worden door boot X. Ik kijk rond maar zie geen boot X en neem aan dat het een onderzeeër zal zijn.

 

Voorbij de bocht komt de wind door en de laatste 6 mijl naar Isla de Mujeres zeilen we met een comfortabele 3 knoop op de klok het mooie schone water door. Rond het eiland is het 3 meter diep en zien de verschillende vormen en profiel van de bodem aan ons voorbij flitsen.

 

In de haven treffen we de Quantum Leaf en de Llorena. Het is een gezellige steiger met een mooie mix van Motorboten en zeilschepen. Opvallend is dat de zeilers zich allen komen voorstellen en dat ze allen hulp aanbieden indien nodig.

 

De incheckprocedure wordt eerst door de Mexicaanse steiger chef gedaan en dan door een heel onzeker Mexicaans meisje die in gebrekkig Engels ons probeert uit te leggen dat alles via het codewoord Queen B betaalt kan worden maar dat we wel de US$ 5 moeten betalen als borg bij het tafeltennis. Op het moment dat ze begint wat de procedure is voor het tennissen rem ik haar af dat ik niet kan en wil tennissen. Teleurgesteld kijkt ze me aan en ik ben opgelucht dat ik niet hoef te tennissen.