Logboek 2019

Onderhandelen met de maffia

de oude maffia
de oude maffia

 

Zaterdag, 09-03-2019

 

Isla de Mujeres

 

 

Dapper vraag ik de taxichauffeur om me naar de aankomsthal van het vliegveld te brengen. Dit blijkt een probleem want de aankomsthal is volledig afgeschermd voor buitenstaanders omdat het vervoer door de hotelbusjes en bussen is geregeld. Via de vertrekhal lopen we naar een afgeschermd gedeelte waar een wacht iedereen die naar binnen wil, buiten houdt.

 

We wachten en via telefonisch contact hoor ik eerst dat het vliegtuig met Dirk wat vroeger is geland en vervolgens hoor ik bericht dat hij staande is gehouden omdat het anker meer dan 500 $ kost en daarom invoerbelasting betaald moet worden. Dirk heeft een weigerende creditcard en vraagt me om te komen om te betalen.

 

De wacht weigert me om binnen te laten en belanden in een patstelling dat we wel willen betalen maar niet kunnen.

Na wat telefoontjes krijg ik bij gratie van de Mexicaanse president en Generaal van de strijdkrachten, dispensatie en mag doorlopen naar de hal. Wat een vervelend einde en wat een opgave voor Dirk om zoveel moeite voor het sjouwen en dan de problemen bij de douane op te lopen. Voor het transport heeft hij goed gezorgd. Met een geniaal rolkarretje is het gewicht van het anker prima verdeeld en loopt het anker gesmeerd met je mee.

Met wat stevig onderhandelen met de maffia, die de taxi's indelen en de zogenaamde prijzen bepalen, zitten we in een taxi. Wel een prima service dat we een flesje water, wat zoutjes en een paar servetjes krijgen zodat al snel het schoolreis idee ontstaat.

 

Vreemd dat door de verschillende maatregelen om verkeer en afhalers te weren dit soort situaties ontstaan. We moeten opletten dat Schiphol niet hetzelfde gaat creëeren.