Logboek 2019

Culturele blote billen

 

Maandag, 11-03-2019

 

 

Isla de Mujeres – Campèche.

 

Op het internet zoeken we een autoverhuurbedrijf vlakbij de veerboot van Puerto Juarez maar worden door alle sites doorverwezen naar het hotelgebied of de luchthaven. We laten het erop aan komen en zullen wel bij een taxi vragen om ons bij een dichtstbijzijnde verhuurder te brengen. De Ferry stuift naar de overkant en wat blijkt Europ-cars zit naast de aankomst van de veerboot en kunnen gelijk overstappen in een bijna gloednieuwe Passaat. Prima geregeld en vooral gemakkelijk.

 

Het rijden in Mexico is met de bedaardheid zoals we dat bij ons gewend zijn in tegenstelling tot de kamikaze stunters van Guatemala. Het voelt goed en ben al snel gewend. Dirk kijkt mee voor wat betreft de richting van de weg en heeft zijn programma klaar van de te bezoeken bezienswaardigheden. Wij laten ons meevoeren als gewillige cultuurbarbaren en gaan monter mee op weg. Chichen Itza op het programma en ga weer eens een hele massa piramide gestapelde stenen bezoeken. Ik doe een beetje onterecht negatief maar heb nu wel erg veel tempels van die heerlijke Maya’s achter de rug zodat ik wat opzie tegen de wandeling in de openbare ruimte. De entreebewijzen zijn duur maar daar hoop je veel voor terug te krijgen. De gids is ronduit slecht en draait een vast ingestudeerd verhaal op waar soms geen touw aan vast te knopen is. Opeens word ik een beetje geïrriteerd en zie de gids wakker schieten en geeft nu een wat betere beschrijving van het wonder van de slang die met een bepaald zonlicht en het spel van de schaduw in een wandelende kronkelende slang weet te verplaatsen. Chichen Itza is een van de zeven wereldwonderen en dat is al bijzonder genoeg. De stad ligt in het noorden van de Mexicaanse staatYucatan en werd pas laat in de geschiedenis van de Maya belangrijk, nl. in de 10eeeuw. Volgens de legendes werd de stad in987 veroverd door Topiltzin Ce Acati Quetzalcoa. In deze tijd eindigde de Klassieke Tijd van de Maya en veel van de steden van het zuiden kwamen leeg te staan. Het oude ahauschap, Koning of grote Heer had afgedaan. In Chichén Itzá werd daarom een anderestaatsinrichting gehanteerd die meer op collectief leiderschap neerkwam. Bovendien stond de staat meer open voor het burgerschap van mensen uit andere streken die veroverd werden en zo werd Chichén Itzá het centrum van een groter rijk dan de Maya's tot dusver gekend hadden.

Chichén Itzá ligt niet ver van de rand van de oude krater van Chicxulub. Van deze beroemde krater, die gevormd is door de inslag die waarschijnlijk een eind maakte aan de dinosauriërs isaan het oppervlak niet veel te zien, behalve de Cenotes, de ondergrondse poelen die in het klovenstelsel van de krater gevormd zijn.

Op 7 juli 2007 werd Chichén Itzá tot een van zeven wereldwonderen gekozen. Chichén Itzá moest het opnemen tegen andere bekende monumenten, zoals de Chinese Muur en De Eiffeltoren.

 

Op het terrein wemelt het van de toeristen en gidsen die hun repertoire afdraaien als ineens een jonge dame voorbijloopt met twee zeer in het oog lopende blote billen rondstapt op het terrein. De gids kan er niet om lachen maar het voorval maakt wel mijn bezoek aan Chichen Itza heel bijzonder. Ik begrijp nu waarom het hier een wereldwonder is.

 

Met de auto op weg naar de stad Campeche. Dirk boekt een hotelkamer met de telefoon en wij rijden de route. Het is een heel eind maar de wegen zijn goed. In Campeche is het een soort van herkenning van Cartagena in Colombia en Cartagena in Guatemala.

De stad werd in 1540 door Spaanse Conquistadores gesticht op de plaats van de Mayastad Ah-Kim-Pech. Ten tijde van de komst van Juan de Grijalva in 1517 regeerde Moch-Cuoh over de stad, die succesvol Spaanse aanvallen wist te weerstaan. Pas na Moch-Cuohs dood in 1540 werd Campeche door de conquistador Francesco de Montejo onderworpen, die de stad San Francisco de Campeche doopte.

Campeche werd een belangrijke doorvoerhaven van waaruit goederen uit het schiereiland Yucatan naar Cuba en van daar naar Europa verscheept werden. Wegens haar rijkdom trok de stad snel piraten aan. Onder anderen Cornelis Jol, Abraham Blauvelt, Cristopher Myngs, Henry Morgan, Francis Drake, Laurens de Graaf, Henry Every en Rock de Braziliaan wisten de stad te plunderen. Na een verschrikkelijke aanval van meerdere groepen piraten in 1663 werd overgegaan tot het bouwen van stadsmuren van 3,5 meter dik en andere fortificaties. De bouw duurde 18 jaar en had tot gevolg dat Campeche een van de best verdedigde steden in het Spaanse rijk werd.

Campeche was was de belangrijkste haven van Yucatán tot het halverwege de negentiende eeuw voorbij werd gestreefd door Sisal en Progreso. Het was tijdens de Kastenoorlog de enige stad op Yucatán die niet door rebellen werd ingenomen. In 1857 werd het de hoofdstad van de nieuw opgerichte staat Campeche.

 

Wij vinden er een leuk hotel en maken een wandeling over het centrale plein waar we door honger in de eerste de beste tent binnenvallen. Het eten is goed maar later blijkt dat we veel meer gelegenheden hadden kunnen kiezen.