Logboek 2019

Eeuwige kroonprins

afscheid bij het net onthulde bord van Charles
afscheid bij het net onthulde bord van Charles

 

Donderdag, 28 maart 2019

 

 

Barcadere

 

 

Camilla en Charles, de eeuwige kroonprins, op bezoek in het Gemene Best Cayman Islands. Charles voert de koninklijke taken uit van de "Queen" in de vele landen die onder de Gemene Best vallen, regelmatig te bezoeken.

Kaaiman komt er bekaaid vanaf want het gebeurt niet vaak dat de Royalties officieel dit rijke dure eiland aandoen. Ik bewonder de bewoners, ze hebben er een paradijs van gemaakt, 70.000 inwoners die er een bloeiende economie draaien, goede infrastructuur, lage werkeloosheid, hoge levensstandaard. Consequentie is wel dat het duur is, ik schat anderhalf keer zo duur als Nederland.

 

200 Banken op het eiland om de nodige fiscale mogelijkheden voor Amerikanen en Engelsen te verlenen, brengen een schep geld binnen plus de toeristen van de Cruiseschepen. 2.000.000 toeristen, via deze varende steden, 4 a 5 schepen per dag aan de wal. Tenderschepen, taxi’s, bussen, duik en snorkel bedrijven, restaurants, gidsen, winkeliers met de meest afschuwelijke prullaria, alles springt in de houding en proberen een graantje mee te pikken.

 

Charles en Camilla weten er een groot succes van te maken, openen de nieuwe hal van het vliegveld en bezoeken de stad. Veel mensen komen toegestroomd om ze te bewonderen. Een aantal jaar geleden heb ik vanwege zijn 70steverjaardag een langdurig interview gezien en was verkocht vanwege zijn geweldige humor en geestige kijk op de wereld. Later heb ik wat meer van hem gelezen maar begrijp dat de brievenschrijverij aan het Britse Parlement niet bij allen goed valt. De man is opgesloten in de trouw aan de familie, respect als oudste zoon voor zijn moeder. Op veel kleinere schaal zou ik in dezelfde omstandigheden verzeild geraakt kunnen zijn maar gelukkig heeft mijn vader ingezien dat je op tijd plaats moet maken. Ik heb nu hetzelfde gedaan voor mijn kinderen en het komt ten goede aan het bedrijf. Of de soap met Charles als troonopvolger ten goede komt aan de populariteit en functie van het koninklijk huis van Engeland wordt betwijfeld. Dan heeft Beatrix een moderne kijk op een opvolgingskwestie.

 

Met de steekwagen rol ik de bagage van Monique naar het vliegveld en zwaaien haar een goede vlucht toe. Het was heel gezellig en aangenaam om met haar als opstapper de problemen van het zeilerswereldje aan te pakken. We zijn weer op elkaar aangewezen. De leegte van het afscheid en de ruimte die ontstaat geven even een leeg moment. We vullen die op door nieuwe plannen te maken voor vertrek en bekijken samen de kaart en maken wat nieuwe waypoints.

 

In de middag maak ik alles gereed voor morgen om de nieuwe coax kabel van de antenne door de mast te trekken. Knip de drieaderige kabel door van het driekleurenlicht en het toplicht, knoop er de twee pilotenlijntjes aan, trek een coaxkabel van de splitter naar de mast door, breng de stekkers aan, zodat er morgen zo weinig mogelijk tijdverlies ontstaat.

 

Op het heetst van de dag doe ik nog wat betalingen van de vaste lasten van thuis, internetten, kontakten met de familie. De stand van de beurskoersen doen me glimlachen en zie dat het goed gaat met de economie en is voor iedereen goed.

 

In de avond een hapje in de luxe hamburgertent aan de haven.