Logboek 2019

Erewoord

Tradewinds breken op het strand.
Tradewinds breken op het strand.

 

Zaterdag, 30 maart 2019

 

Barcadere

 

 

Een half uur te laat staat Monica de zeilmaakster naast de boot. Ha, eindelijk, maar wanneer heb je het zeil klaar? Over een uurtje heb je het terug. Ik kijk gelukkig maar vertrouw het niet want ze hebben het hier op het eiland overal druk mee behalve met mijn spullen. Cynisch geef ik het zeil mee en reken op maandag. Een groot plezier als Monica na een uurtje het zeil keurig gerepareerd met een eerste lap in het zeil. Vroegere zeilreparaties waren alle een nadenprobleem maar nooit een scheur midden in een baan. Ik vraag wat de oorzaak kan zijn maar Monica haalt de schouders op en zegt alleen dat ik het zeil wat beter in de gaten moet houden omdat er op sommige plekken het wel meer zal voorkomen door het klapperen. Met een pittige rekening voor een reparatie van een halfuurtje werk, reken ik af.

 

In Guatemala zag ik bij de verschillende winkels goedkope lijnen liggen die ik dacht te gebruiken als lijn voor de roller van de rolfok. Blijkt nu na een maandje gebruik, slijt de lijn zienderoogen en de vezels pluizen van de lijn. Hieruit blijkt de kwaliteit van de materialen in watersportzaken en dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn. Watersportzaken hebben dure spullen maar de kwaliteit is navenant. Ik denk een niewe lijn te kopen in de watersportwinkel van de haven maar hebben geen twintig meter meer over op de rol, ze verwijzen me door naar Compass.

 

Met de fiets naar het opgegeven adres en tref daar ineens Mike. Mike waar was je nu al die tijd en waarom bel je niet gewoon af? Excuus, excuus en erewoord dat ik maandag om 09.00 uur bij je ben, en misschien nog wel vroeger. Een lijn kan hij me niet leveren. Terug aan boord zonder lijn, de goedkope lijn zal het nog wel even houden.

 

We lopen samen met steekwagen en boodschappenwagentje naar de supermarkt Fosters bij de luchthaven. Een wandeling van 25 minuten in de warmte. Pet op de kop, zonnebril en een steekwagen achter je aan doen de eilandbewoners twijfelen of je er hier bij hoort of niet. Veel auto’s toeteren naar me en de mensen zeggen me allemaal goede dag. Alleen de Nederlandse snelheid zit nog in mijn benen en wordt daarvoor gestraft met het zweet dat mijn kleren doorwater nat maken. Je bent werkelijk blij als je na 25 minuten de winkel met airconditioning binnen stapt. Wat is boodschappen doen leuk. Elke supermarkt geeft een beeld van het land waar je bent. De rijkdom is te zien in de schappen van de winkel, de diversiteit blijkt een luxe. Met een dertig liter water, een karton met bruiswater en een boodschappentas op de steekwagen, in totaal 45 kilogram, rol ik de winkel uit. Jacqueline met volle rolwagen gaat de voedselkaravaan op weg. Omdat we dinsdag plannen om te vertrekken zullen we maandag nog een keer teruggaan.

 

Het drinkwater is op en het juiste moment om de korrels sediment van aluminiumoxide via het filtersysteem te verwijderen. Het water van Cayman heeft jammer genoeg een chloor smaakje.

 

We werken naar het vertrek voor aanstaande dinsdag want het ziet er goed uit voor de komende periode. De tradewinds staan door vanuit het oosten en noordoosten, met een eerste dag van weinig wind. Stroom tegen, dat wel.