Logboek 2019

Tegen de stroom in.

Great Barrier overzicht Australie
Great Barrier overzicht Australie

 

Woensdag, 3 april 2019.

 

 

N 18° 48’285  W 081° 27’736 -  N 17° 19’71 W 081° 25’862

 

 

In de verte zien we het vrachtschip de “Cyrille” achter de Queen B wegvaren, eindelijk gaat het weer een beetje waaien en maken we al snel leuke voortgang in het water maar over de grond blijft de snelheid 2 mijl achter. Twee mijl tegenstroom en dat zullen we nog wel een tijdje blijven houden. De zee is vlak en laat me verleiden om kunstaas met haak nog eens achter het schip te slepen. Het wier haakt zich vast aan de haak en al snel trek je een heel eiland achter je aan.

 

Totdat de verzamelde vracht met het wier zo zwaar is dat ik het niet meer binnengetrokken krijg en uiteindelijk de lijn moet kappen. Het scheelt de Queen B al gauw een halve mijl snelheid maar ook het roer van de windvaan verzamelt trossen met wier en moet met de pikhaak deze loshaken of naar beneden schuiven. In de loop van de ochtend neemt de wind toe naar een gestadige 12 knoop die in de vroege avond oploopt naar 18 knoop.

 

Snelheid genoeg met zeilen en weten zelfs een paar keer de 8 knoop te halen maar de snelheid over de grond gemeten (SOG) blijft tussen de 3,5 en 4.0 knoop hangen. Dit zal voor de komende dagen ploeteren blijven. Gelukkig hebben we heel mooi weer en is het gewoon een kwestie van tijd. De AIS meldt nog een schip en blijven verder helemaal alleen achter op de oceaan. Prachtig blauw water, schuimkopjes op de golven, een heet bakkende zon die door de bimini in het gareel gehouden wordt.

 

De ondieptes liggen verspreid om ons heen en krijgen te maken met een grillige bodem. Van 3000 meter naar 18 meter, dan weer ineens dieper en in de verte zien we de zee breken op een rif. Het wordt manoeuvreren tussen de ondieptes en ben blij dat het geen slecht weer is want dan heb je hier een serieus probleem.

 

We eten in de kuip en genieten van de zonsondergang die telkens door een wolk versluierd wordt.