Logboek 2019

Denderen over de bank.

 

Donderdag, 4 april 2019

 

N 17° 19’71  W 081° 25’862  -  N 15° 51’440  W 081° 22’161

 

 

De kaart laat zien dat de Queen B tussen een paar banken doorvaart waar natuurlijk de stroom tegen extra vorm gegeven wordt door extra tegenstroom. We klokken af en toe 4 mijl tegenstroom en als er een diepte gepasseerd is naar een wat hoger platform loopt de snelheid van het schip gelukkig weer wat op. De wind is een beetje onregelmatig zodat de windvaan veel aandacht behoeft om de Queen B op koers te houden. Rond 15.00 uur is er 22 knoop Oostenwind en moet ik de Genua reven. Het schip blijft door de vele wind en het verminderde zeil lekker doordenderen. Tegen de avond gaat de wind wat liggen en varen we vol tuig met 12 knoop wind over een soort van platform onderwater met een diepte van 20 meter.

 

Deze relatieve ondiepte geeft een onprettig gevoel van dat je iets tegen zou kunnen komen van rots of steen, branding of ander onheil maar ik realiseer me ook dat het grootste gedeelte van de Noordzee maar 20 meter diep is en dat er water genoeg staat. De zee op dit platform gedraagt zich wel afwijkend door een soort Golf van Biskaje effect. Normale stroming met een diepte van 3000 meter die tegen een platform van 2980 meter aanstoot geeft natuurlijk een behoorlijke opgezette golven. Het is gelukkig geen slecht weer maar het zal hier best spoken bij een storm

 

Aan boord alles rustig en genieten van de vaart, de stilte en dagelijkse gang van zaken zo je dat ervaart op een zeegaand schip. Gelukkig geen vervelende stukken of reparaties. Gaat allemaal prima, afgelegde afstand slechts 87 mijl en de afstand door het water gemeten 119.