Logboek 2020

Zeepaardjes of raspaardjes

 

Donderdag 21 mei 2020

 

 

Rikitea

 

De wind neemt flink toe en verschillende schepen beginnen nu het gedrag van raspaardjes of zeepaardjes te krijgen. Igor drijft als een losgeslagen paard door de haven met een flexibele ankerlijn met maar 12 meter ketting door het ankergebied. De Alexander One maakt avances met de Queen B en deze zoeken elkaar op. Deze komt wel heel dichtbij en het recht van de grootste en degene die het eerst lag, betekent voor mij ankerop en haal na wat op en neer praten zonder enig commentaar het anker op en leg de Queen B een 50 meter verderop, vrij van de Alexander One en ruim achter de Aeneas van Igor.

 

Jacqueline gaat op stap met de rubberboot om een sociaal rondje te maken en krijg de gelegenheid om de zware gasfles aan een takel op de kop in het gangboord te hangen en met de slangen aangekoppeld de gasfles van het gangboord te vullen.

 

Jean Paul komt bedanken voor de probleemloze oplossing van het ankeren en zegt me dat er maar weinig zeilers zijn die zonder enig probleem dit op zulk een professionele manier weten op te lossen. Vin rouge staat altijd klaar voor me bij hem aan boord. Beloof voordat we wegvaren bij hem aan te komen. De wind neemt verder toe en komt uit alle kanten van de berg afvallen zodat de zeilschepen zelfs zonder zeil door de haven zeilen als parmantige op hol geslagen kippen zonder kop. Ivar raakt bijna slaags met de Atanga die ook een 100 meter ketting uit heeft liggen en Igor wordt verweten dat hij een te lange lijn heeft. In de nacht krijg ik problemen met de Bliss en later met de Aeneas en zo wordt het een onrustig nachtje.