Logboek 2019
Holle kies.
Zaterdag, 7 december 2019
Vlijmen
Onderzoek naar compatibiliteit en de mogelijkheden voor zeekaarten aan boord. Na kostenvergelijkingen en beschikbaarheid versus praktisch, kom ik toch uit om een digitaal wereldpakket aan te schaffen. Kost een paar centen maar dan ben je nergens meer onthand over een kaart die je net niet hebt. Uiteindelijk als je alle kaarten besteld dan ben je goedkoper uit dan met de aanschaf van deelkaarten. Maar nu de vraag past de hele wereld in zulk een klein kastje en dat blijkt beantwoord met de compatibiliteit en dat kan.
Al 3000 jaar past de kaart van de wereld op een velletje papier en moesten de schippers uit het Middellands Zeegebied het doen met een kaart die gebonden was aan de contouren en de duur van de afgelegde afstand welke een maatstaf was. Ptolemaeus, 200 jaar na Chr., was de maker van een echte wereldkaart en ging uit van alle gegevens die de reizigers inbrachten en was de eerste die lengte en breedtegraden invoerde. Noorden bovenaan en bracht de Canarische eilanden vrij nauwkeurig op zijn kaart. 300 Jaar later kon er America aan toegevoegd worden en de jaren en decennia later ging het heel snel met het complementeren van de wereld op de kaart. Satellieten brengen de echte nauwkeurigheid en zelfs een indicatie van de dieptes. En nu is alles op een dataschijfje op te bergen in een holle kies. De discussie rijst nu op hoe ga je om met papieren kaarten als je al weet dat deze niet zo nauwkeurig zijn als digitale kaarten.
Ik ga voor een combinatie van de digitale kaart met de detailkaarten in de almanakken. Bezoek enkele watersportwinkels in Drimmelen en kijk uitgebreid in de verschillende boeken die daar beschikbaar zijn.