Logboek 2019
Huismus, anker, harpoen, hoelameisjes
Vrijdag, 13 december 2019
Vlijmen
Het devies op vrijdag de dertiende is waakzaamheid en houd me in met gereserveerde voorzichtigheid om vooral geen misstap te doen. In de wetenschap dat de meeste ongelukken thuis gebeuren ga ik het huis uit op zoek naar de ontbrekende spullen van de Todo-lijst. Is het bijgeloof? Er zijn enkele theorieën die verklaren dat het geen bijgeloof is maar pure wetenschap. Ik laat het erbij want dit onderwerp van vrijdag de dertiende heb ik al een paar keer beschreven. Bijgeloof is een interessant onderwerp bij de zeilvaart en zeelui.
Waarom een ringetje in het linkeroor? Het was het oor dat naar Kaap Hoorn wees als je deze kaap passeerde maar ook de mogelijke betaling voor de vinder van het stoffelijk overschot van de zeeman om de begrafenis te betalen.
In de trant van de oude Grieken die een munt onder de tong van de overledenen legden om de veerman te betalen naar de hemel.
De tatoeages die zo populair zijn tegenwoordig zijn waarschijnlijk door Nederlandse zeelui naar het Westen gebracht. Abel Tasman heeft tijdens de ontmoetingen met de bevolking in de stille oceaan deze lichaamstekeningen (tattow, Polynesisch) mee naar huis gebracht. In de 18e eeuw werd het bij de zeelui werkelijk populair en waren het symbool-afbeeldingen zoals, Anker voor Atlantische oversteek, Schildpad of Neptunus voor het passeren van de evenaar, Draak voor het varen in Azië, Palmboom was voor dienst in de Middellandse Zee, Hoelameisje voor Hawaii, Harpoen voor walvisvaarders, Huismuis: eentje voor elke 5000 mijl en om de weg terug te vinden, zo ook de Ster of Kompasroos om de weg terug te vinden, Hou Vast als letters op de knokkels om niet overboord te vallen, Varken en kip tegen verdrinken.
Zeeziekte bestrijding is ook een onderwerp om verder uit te diepen en weet zelfs heden ten dage nog niet wat bijgeloof, placebo of medisch bewezen is.
Tussen de regels door van het verhaal zetten we de kerstboom op met alleen maar gouden ballen en vergulde lichtjes.