Logboek 2020

Klotsbak

 

Dinsdag, 18 februari 2020

 

 

S 18º 22,349 W 103º 18.336 - S 19º 46,572 W 104º 23.015

 

 

Rustig weer en hebben een oostenwind met een magere 4 bft. Ideaal om comfortabel op deze toch wel vervelende klotsbak te zitten. Het golvenpatroon bestaat uit twee stelsels en die maken het aan boord een beetje onvoorspelbaar. De swell met af een toe twee golven direct op elkaar van 1.50 meter die het schip behoorlijk doen hellen en dan de golven van de doorstaande wind die door de windwisselingen in richtingen veranderen. Houdt hier maar eens koers op met de windvaan als de wind wegvalt naar een 2 bft.

 

Het is opnieuw klooien met de wind om 6 uur en er is gebrek aan tocht. Om 9 uur wijzigt iets, de wind komt fors door en uit NNO, dit is een vervelende koers, strak voor het lapje voor de hele dag, lekker zwaaien met de mast. Binnen is het een gerammel van de huisraad dat van zijn plek komt.

25 Dagen op een oor gelegen te hebben en nu de vrijheid hebben van even los te komen van het leunen. Kleine dingen hebben grote gevolgen en een fles cola ligt in de vriezer 10 cm te rollen en je denkt of het roer van zijn lager is losgeslagen.

 

Ik kom mijn bed uit en ga op onderzoek en ben blij met de kleine oorzaak van het gerammel. Er is ook een tik in de kuip en speur alle kasten en bakskisten af op zoek naar het euvel. Blijkt een loszittende beugel van de bimini te zijn en geeft geen enkel probleem. De mastdraden klepperen vrolijk in de mast en het lummelbeslag begint zonder vet te zraken zodat deze kreunt als een oude vent die zijn veters moet strikken.

 

Een vermoeiende dag, druk met niets en afwachten en aftellen naar het einde van de reis. Dan te beseffen dat bij aankomst nog eens 5000 mijl gevaren moet worden om bij Fiji te komen. Kilometervreter in vrachtwagen termen.