Logboek 2020

Wind valt weg.

Oreo
Oreo

 

Donderdag, 20 februari 2020

 

 

S 21º 10,615 W 105º 20.645 - S 22º 29,435 W 106º 11.250

 

 

De dagen rijgen zich aaneen en het gevoel dat we het ergste gehad hebben geeft een onrustig gevoel. We zijn aan het rekenen wanneer de aankomst is met dit mooie zeilweer en gemiddeldes van 100 mijl per dag. De wind staat uit de goede hoek en is bezeilbaar. Met een snelheid van 4.4 mijl en het weinige motorgebruik van de laatste weken maken het een soort van zeilfeestje totdat de wind ineens wegvalt.

 

Blakke zee met golven uit diverse richtingen zorgen ervoor dat de windvaan het niet meer weet maar ook de stuurautomaat geeft telkens een alarm dat er geen touw aan vast te knopen valt. Het moeder-kompas schommelt waarschijnlijk net zo hard mee en met de snelheid van 1 knoop is er geen richting te duiden. De motor gaat aan en geef 2100 toeren op de meter, maar de voortgang blijft bij een 4,1 hangen. Waarschijnlijk de schroef begroeit met schelpen en pokken.

 

De 27 dagen op zee hebben een aanslag gedaan op de voorraad levensmiddelen zodat de reserve aan koek opraakt. Zo ook de Oreo’s, twee zwarte koekjes met een witte vulling, van origine een Colombiaans koekje zijn op. Maar we vinden een oplossing in de vorm van een Oero. Twee witte mariakoekjes met een chocolade vulling is net anders om maar ook een prima koekje om de lange wacht door te komen. Oero’s onder bereik met een kop koffie snellen we de laatste dagen binnen met het gezoem van de motor.

 

In de almanak staat dat de klok op Paaseiland afgestemd is op de Chileense tijd. Wij hebben de klok bepaalt via de 15 graden lengtegraad en zijn daarmee te voorbarig geweest om de klokken gelijk te houden en daarom draaien we de boordklok met een uur terug om langzaam op één lijn te komen met de bestemming. We passen ons maar weer eens aan.