Logboek 2020

Wachten voor het einde stormseizoen.

 

Zaterdag, 29 februari 2020

 

 

 

Hanga Roa

 

 

Het is druk op de weerlijn. Meteorologie van Windy geeft aan dat er een behoorlijk front aankomt. Rikus is erg resoluut en zegt blijven liggen, tweede anker uit en ingraven. Mijn inschatting is wat gematigder en zie zelfs kans om met wat goede wil aan de bovenkant van het front voor de wind uit te kunnen lopen. Al moet ik zeggen als  de windsite een paar uur geraadpleegd wordt dat er meer donkerrood tot paars in grote kringen te zien is op de weerkaart en besluit definitief te blijven liggen in de beschutting van het eiland. Het zal de eerste storm zijn die ik uit moet rijden achter anker op open water.

 

Bovenstaande ontwikkelde zich tijdens de koffie want vanochtend was het plan om maandag te vertrekken zodat we een plan maakten om de spullen voor de diepvries zo laat mogelijk in te slaan en gaan voor een wasserette voor de vuile was.

 

Met het rubberbootje vol geladen met afval, boodschappentassen, computergerei voor de weersverachtingen en de was, varen we het haventje in en leggen de rubberboot aan twee kanten vast. In de wassalon ontmoeten we een aardige dame die veel in Nederland is geweest en met name op Texel. Volgens haar is Texel net zo groot als Paaseiland en is helemaal weg van Nederland. We worden dan uitstekend geholpen en kunnen het wasgoed vanmiddag om drie uur ophalen.

 

De tussenperiode besteden we om koffie te drinken met een wolkje Wifi. Uitgebreid contact met Rikus en de plannen worden langzaam bijgesteld van vertrekken tot wachten. Rond twee uur gaan we naar de was in de hoop dat deze eerder klaar is maar helaas dat blijkt niet het geval en wachten in de tuin waar een tweedehands kledingmarkt is georganiseerd voor de lokale mensen. Leuk om te zien hoe iedereen elkaar begroet en spullen probeert te passen en uit te ruilen. Met de was op de nek naar de supermarkt en kopen nu maar voor twee dagen vlees en wat extra groenten. De kleine ananasjes zijn heerlijk en kunt deze als een lollie eten.

 

Aan boord spreken we Ninneth en Niels van de Stormalong die morgen vertrekken omdat ze denken dat het wel mee zal vallen met de storm. Uitwisselen van boeken en bijpraten van alle belevenissen. De Stormalong zal voor wat langere tijd op de Gambier blijven om het stormseizoen daar af te wachten.

Voor ons om daar ook even bij stil te blijven staan maar één voor één, Pitcairn en het binnenvaren van Gambier.