Logboek 2020

Wietgeur

Ahu Vinapu
Ahu Vinapu

 

Dinsdag, 3 maart 2020

 

 

 

Hanga Roa – Ahu Vinapu

 

Hoe vaker je de Windy weersite openmaakt, hoe roder de kleur van de wind die op je afkomt. Je zou de wind dood willen kijken maar dat lukt niet.

Jacqueline pakt de tas en breng haar in een druilige regen naar de wal. Bij Entel internetsaldo laden voor nog meer weerberichten en het contact met de wal. De creditcard van Jacqueline uitproberen en als deze werkt dan weet ze zeker dat ze me loslaat. Dikke lieve kus, na een kopje koffie, vaar ik met de bijboot opgetild door de rollende golven het haventje uit.

Een zwaai als groet en ga eerst bij Steve kijken, maar die geeft geen thuis, vervolgens de buitenboordmotor van de bijboot afnemen en de dinghy, wat extra ruimte geven om deze mee te trekken.

 

De Armada roept de Queen B op dat iedereen vanmiddag moet vertrekken. Dat wisten we al en antwoord dat de Queen B naar de andere kant vertrekt. Om wat stroom te draaien start ik de generator  die perfect zonder kuren aanslaat en met het laden van de accu’s maak ik gebruik om de watermaker te spoelen en water te maken. Fijn dat alles het doet.

 

Om twaalf uur zie ik de twee catamarans aanstalten maken te vertrekken en ga zelf dan ook maar anker op. Start de generator om extra spanning voor de lier te hebben en trek de ketting binnen. Daar heeft de lier behoorlijk moeite mee en moet deze helpen. 70 Meter ketting binnen trekken is een hele klus en voel het al snel in de bovenbenen omdat het begeleiden en binnen trekken vanuit de onderrug en doorgebogen knieën tot stand komt.

 

Een mooi tochtje langs de zuidkant van Paaseiland en vaar in tegenstelling tot de catamarans een zekere ruime bocht om de twee rotspunten, voor de zekerheid. De twee Catamarans varen er tussendoor. De charterboot die de afgelopen week naast de Queen B lag, ligt nu weer naast me en ga ervan uit dat hij weet wat hij doet.

 

De eerste keer het anker uit en meteen houvast. Het schip ligt als een huis en de wind neemt toe tot een 15-16 knoop en dat is goed te doen.

Het vervelende zijn de grote swell golven vanuit het Zuiden die het schip soms wel 3 tot 4 meter heel zachtjes optillen en zachtjes neer laat. Het slingert zijn best aan boord.

 

Boekje lezen, internetten en zie de Exxpedition ook haar heil zoeken op deze ankerplek, Ahu Vinapu. De wietgeur komt me tegemoet, vreemde onderzoeken vinden daar plaats. Een vliegtuig klimt recht boven me naar grote hoogte. Prachtig gezicht dat een zilveren straalvliegtuig zo van de startbaan, laag over zee zijn hoogte maakt.