Logboek 2020

Bijna op het rif.

Bommie
Bommie's

 

 

Vrijdag, 29 mei 2020

 

 

 

Rikitea – S 22º 22,855 W 135º 37,406    

 

De wekker maakt me wakker voor de ankerop procedure en heb definitief besloten om me niet meer te melden bij de gendarmerie voor vertrek. De ankermotor snort met braaf geluid de ketting op en seal de lier in met huishoudfolie om het mogelijke boegwater weg te houden van de ketting kluis. Een rondje draaien om de Lucipara2 weg te zwaaien en met de Stormalong over de VHF goedendag te wensen. Een laatste marifoon oproep naar de Bureaucraten maar die wordt gelukkig niet beantwoord.

 

Het eerste stuk motoren voor de watermaker en om vrij te komen van de valwinden over de berg. Aan het roer richt ik de Queen B naar de overkant vaarwater de groene boei en draai richting open zee. Nog een laatste ingesproken bericht naar mijn tante. Jacqueline meldt me met verhoogde stem dat we op een ondiepte zitten en kan het bijna niet geloven vandaar dat ik in eerste instantie wat lauw reageer maar dat verandert als de diepte meter van 1.90 meter naar 0,90 springt en draai scherp naar bakboord naar het diepe water toe. Dat is maar net goed gegaan en zou zomaar door een klein moment van onoplettendheid een grounding op het koraal hebben. Ik ben er een beetje stil van en voel me hevig geschrokken, wat stom en dom van me.

 

Zeil omhoog en de motor uit en met een acceptabele mooie vaart schuift de Queen B met een schone buik door het water. 450 mijl voor de boeg naar Amanu, mooie weersvooruitzichten tot en met woensdag. Donderdag gaat het harder waaien maar dat duurt nog even.

 

Wind van achter waar ik chagrijnig van word, gijpen, flipfloppen van de genua. Dan de genua uitbomen en dan nog slaat de genua in zijn gefixeerde positie, de windvaan kan er weinig van maken en de stuurautomaat kan niet anticiperen op de steeds variabele windhoek. 6 knoop wind uit het zuidoosten.

 

De eilanden zien we langzaam uit het zicht verdwijnen en om me aan te passen aan de Tahiti tijd zet ik het horloge een uur achteruit om dezelfde tijdmeting te houden. Dit blijkt een foute correctie en zitten al om 5 uur in het donker. Verder geen probleem want dan is het ook eerder licht.