Logboek 2020

 

 

Dinsdag, 2 juni 2020

 

S 19º 35,475 W 139º 07,604 - S 18º 29,841 W 140º 23,432

 

 

 

De wind lijkt zich te gaan gedragen naar de voorspelde windstiltes van de weerberichten en bereken de afstand naar het waypoint van de inloop van Hao, afhankelijk van de motorsnelheid van 5 knoop per uur. Ik houd rekening met 16 uur motoren om op tijd bij de inlet te zijn maar alle mijlen die gemaakt kunnen worden kan ik aftrekken van de komende motoruren.

 

Rond kwart over 7 gaat de motor aan tijdens spiegelende glanzende zacht kabbelende golfjes. Drie uur brommen van het motorzeil steekt de wind weer op en laat de zeilen het werk doen. Om 15.10 begint de procedure opnieuw en motor nu een twee uur, rond 18.00 weer de motor starten voor anderhalf uur. De tussenliggende periodes zeilen we met een wind tussen de 8 en 10 knoop met een oost tot zuidoosten richting en er ontstaat in de bovenliggende luchtlagen heel wat rumoer en zie windveren en in de verte, donker dikke vette zwarte wolken met weerlichten. Er is duidelijk verandering van weer op komst.

In de kuip klop ik op ongeverfd hout en zeg dat we tot nu toe erg boffen met het mooie weer en de gezeilde tijd.

De barometer loopt gestadig en traag terug naar 1012 hPa nog geen reden om erg druk te maken.

 

Tijdens de rust van het varen op de motor en het zeil wordt er heerlijk gegeten aan boord, de visvangst is waardeloos. Geen vogels maar spot deze keer grote gezonde krachtige glinsterende vliegende vissen die een heel parcours weten af te leggen. Jammer dat ze de pan niet weten te vinden.

 

Rond 19.30 komt de wind terug en zie aan de schuimkopjes dat de motor uit kan en bereken nu dat de motor vannacht om 04.00 moet starten om de afstand te overbruggen bij een gemiddelde van 3 mijl onder zeil. Leuke som om uit te rekenen als de basisvaart 3 mijl is en onder motor de vaart 5 mijl wordt, hoe laat je dan de motor moet starten om rond halftwaalf bij de inlet van Hao te zijn. Om 20.00 vallen flinke regenbuien en neemt de wind gestadig toe. Ik blijf erbij en Jacqueline stelt voor om van wachtsysteem te wisselen zodat ik de kans te krijgen om een op hol gelagen Queen B in toom te houden. Het waait nu 20 knoop wind en begin te reven voor de nacht. De vaart is al snel 6 knoop en de golven bouwen zich op, de windmeter krijgt er zin in en geeft steeds oplopende getallenreeksen weer en rond 23.00 heb ik al 28 knoop wind zien verschijnen. Met gereefde zeilen, een goed ingestelde windvaan geef ik de wacht over en kruip in bonkend en schuddend bed voor een paar uur slaap.