Logboek 2020

Genua gescheurd

 

Zondag, 5 juli 2020

 

 

 

S 17° 56’571 W 143° 45’643 - S 17° 52’061 W 145° 21’264

 

De wind blijft plezierig doorstaan en gedraagt zich keurig naar de weersverwachtingen. Zuidoost 3 bft 5,1 mijl vaart, dat is leuk en geniet van het varen ondanks het eeuwige geschommel op deze koers. De bemanning is hersteld en ik krijg de kans om een uiltje te knappen. Ondanks het niet kunnen en mogen slapen voel ik me niet moe en de twee uur slaap van deze ochtend zijn genoeg om me helemaal fit te voelen.

De medische ongemakken zijn voorbij op de jicht na, die in de knie blijft zeuren, maar deze weerhoudt me niet om gewoon door te gaan met de activiteiten. Bij de koffie in de kuip valt me ineens een grote scheur in de genua op. Dit is schrikken en vooral omdat het plots gebeurt. De stiksels zijn door het gebruik en het vele zonlicht aangetast en laten zonder aanleiding los. Het waait niet hard maar toch deze schade. Goede raad is niet duur en haal de genua van de rails en breng deze naar binnen om het te repareren.

 

Door Jacquelines geduld en vakwerk herstelt de genua zich sterker als ooit met een veel te grove draad maar je moet wat. Het doorprikken van de naald door de taaie stof is een aanslag op je vingers om de naald erdoor te drukken of door de stof te trekken. Als echte zeilers zetten we gezamenlijk de fok weer in de rails net voor het donker staat de genua trots zijn borst vooruit te bollen om de wind op te vangen en te transformeren naar snelheid. De scheur in het grootzeil blijft stabiel en laat deze verder met rust.

 

Jacqueline kan de wacht weer draaien zodat mijn rustmoment van 20.00 uur tot 23.00 valt. Het is een vervelende tijd om te slapen en zeker door iemand zoals ik die zo moeilijk in slaap valt.

Jacqueline maakt me wakker om half tien dat de scheur in het grootzeil groter is geworden.

 

Het is te donker en te veel van het goede om het grootzeil nu uit de mast te halen en rol het zeil in de mast tot aan de scheur zodat er een flink gereefd grootzeil is maar rol de genua tot de maximale stand uit. We kunnen nu de nacht in en kruip nog snel het bed in om verder te rusten. Het zal niet meer lukken en kom zelfs eerder uit bed om de wacht over te nemen. Te wakker en te actief.