Logboek 2020

Een paar Zottekes

Papeete haven, tussen twee riffen in
Papeete haven, tussen twee riffen in

 

Donderdag 9 juli 2020

 

 

Tahiti, Cap-Venus – Papeete

 

 

Kanaal 12 op de marifoon is het meldkanaal met de havenmeester om de havenkom van Papeete binnen te varen. Ik roep op en hoor dat we stand-by moeten blijven. De wind is niet mals en de Queen B slingert heftig op de golven die voor de haveningang staan. Een paar achtjes draaien en wachten.

Na een half uur een tweede oproep omdat ik denk dat ze ons vergeten zijn. Geen enkel verkeer in en uit, geen beweging van schepen en vraag nog eens toestemming. Nog steeds wachten op stand-by 12 en moeten buiten blijven.

Na een uur gewacht te hebben roep ik voor de laatste keer op en hoor dat we naar binnen kunnen. Dit is ergernis want degenen die zich niet aan de regels houden, zijn al een uur binnen en wij liggen als een paar zottekes te wachten op een paar ongeïnteresseerde beambten.

 

Het is in de havenkom van Papeete rustig in tegenstelling tot de tocht van vanochtend dat we met hulp van het kaartprogramma slalommend tussen de ondieptes varen. Als ik van tevoren had geweten dat het zo smal en ondiep was op bepaalde drempels, dan was ik er niet aan begonnen. Kijken wel terug op een mooi stukje water en zien een uitgebreid scala aan watersporters.

 

De bemanning van de Savita had aangegeven dat er ruimte genoeg zou zijn in de haven maar deze blijkt toch vol te zijn. We leggen aan op een verboden plek, een plaats veroverd bij de nieuwbouw van het havenkantoor. Bij het oude havenkantoor horen we dat we daar helemaal niet mogen blijven liggen maar in dezelfde zin zegt de man dat hij geen politie is. We rekenen 90 euro voor een week af zonder toilet, douche en ongemak en hij adviseert om zelf een oogje in het zeil te houden voor een andere plaats.

 

En dan de grote confrontatie: Buiten op de gevel staat Champion supermarkt en we lopen naar binnen. Een groente afdeling, een visafdeling, vers vlees en dat allemaal met alle spullen die je niet nodig hebt. We zijn na 6 maanden eindelijk in de bewoonde wereld en dat slaat in. We laden het mandje vol met lekkere dingen om aan boord een waar delicatessen festival te maken.

 

Een Engels stel staat op de steiger en stellen zich voor als Avril en Allan van de Island Wanderer als collega Island Packeteers. We nodigen ze uit voor een glaasje wijn en hebben veel leuke dingen gemeen. We kunnen ook hun plaats krijgen als ze binnenkort de haven verlaten. Niet een ideale plaats maar we zijn dan tenminste binnen. De twee flessen wijn zijn op en we zwaaien elkaar goedendag als de Kolibrie zich aanmeldt. Michel en Gabriëlla die we kennen van de Gambier. Afkomstig van de Asuncion Islands en op wereldreis in een Jeaneau van 9,50 meter die door de rode kleur een stuk kleiner lijkt. We delen de delicatessen maaltijd en genieten van de aankomst en de leuke mensen om ons heen.